© Sint-Gerardus

Veiling met kunstwerken van leerlingen Sint-Gerardus brengt 19.000 euro op

Diepenbeek

Op donderdag 5 oktober gingen 23 tekeningen en schilderijen onder de hamer in het dienstencentrum Sint-Gerardus. Alle werken zijn gemaakt door jongeren met een neuro-motorische beperking die in de school en het dienstencentrum Sint-Gerardus begeleid worden. Stuk voor stuk zijn het creaties waar ze vaak een heel verhaal in stoppen. Ook de sweaters van JBC met een kopie van de kunstwerken als print werden voorgesteld. Meer dan 150 nieuwsgierigen daagden op. [H]ars-ambassadrice Cynthia Reekmans nam de presentatie voor haar rekening. Emmy d’Arc zorgde voor de muzikale omlijsting.

Het is de tweede keer dat Sint-Gerardus zo’n veiling organiseert. De aangeboden kunstwerken werden vooraf zorgvuldig geselecteerd door kunstenaar Koen Vanmechelen, galeriste Sofie Van de Velde (bekend van het tv-programma Stukken van Mensen) en Nele Bynens. “Kunst is voor hen een enorme uitlaatklep”, vertelt ‘kunstjuf’ Nele. Leerling en kunstenares Zeynep Vildan (17) laat zich ontvallen: “Ik kan niet geloven dat ik dit zelf heb gemaakt. Ik ben dus een échte kunstenaar.”

Armand Schreurs nam als veilingmeester met een ludieke toets de honneurs waar. De veiling bood een unieke kans om een bijzonder kunstwerk aan te schaffen, waarmee de koper direct bijdraagt aan een warm doel. Van elk kunstwerk is er slechts één origineel exemplaar dat uitsluitend tijdens de veiling verkocht werd. Het event bracht maar liefst 19.000 euro op met als uitschieter het werk ‘Groot hart’ van Ellen waarvoor 3.600 euro neergeteld werd.

De vzw [h]ARS gaat verder aan de slag met de kunstwerken. Zij presenteert die aan bedrijven en instellingen die er een relatiegeschenk van kunnen laten maken. Van de gekozen werken wordt dan een kopietje gedrukt op hout, plexiglas of metaal om aan het personeel of de zakenrelaties te schenken. Elk geschenk wordt voorzien van een QR-code in hartjesvorm waarachter de kunstenaar haar of zijn verhaal doet. (chpa)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer