© Getty Images

Langer leven? Zoveel keer moet je volgens de wetenschap per dag de trap nemen

Hoe meer stappen je dagelijks zet, hoe beter voor je gezondheid. Dat weet iedereen intussen. Nieuw onderzoek suggereert dat er nog een ander geheim is om een langer, fit leven te leiden. Ook het aantal trappen dat je per dag oploopt, speelt volgens wetenschappers een rol.

Hanne Vandenweghe

Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Atherosclerose,blijkt dat je dagelijks vijf keer de trap moet nemen om gezonder te worden. De onderzoekers gaan uit van een trap met gemiddeld tien treden. Dus: elke dag een vijftigtal treden oplopen kan volgens hen het risico op hart- en vaatziekten met twintig procent verminderen.

LEES OOK:

De wetenschappers kwamen tot deze eenvoudige conclusie nadat ze online gegevens van 450.000 personen, gebundeld in de UK Biobank, analyseerden. De gegevens omvatten onder meer informatie over hun leefstijl en de dagelijkse hoeveelheid traplopen.

Echt baanbrekend is het onderzoek niet. Aangezien elke stap telt, is het geen verrassing dat een beetje traplopen beter is dan nooit de trap nemen. De resultaten maken wel duidelijk dat een keer of vijf de trap nemen per dag een aanzienlijk voordeel biedt voor de hartconditie en dat inzicht is nieuw. Twijfel je de volgende keer dus ergens tussen lift of trap, dan weet je bij deze dat je beter de benen neemt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer