Claudia Goldin.

Nobelprijs Economie gaat naar Amerikaanse Claudia Goldin voor baanbrekend werk over vrouwen op arbeidsmarkt

De Amerikaanse arbeidsmarkteconome en historica Claudia Goldin wint de Nobelprijs in de Economische Wetenschappen voor haar baanbrekend werk over vrouwen in de arbeidsmarkt. Dat maakt de Koninklijke Zweedse Academie voor de Wetenschappen maandag bekend.

gjs
Bron: BELGA

De 77-jarige Goldin is professor aan Harvard University. Zij deed onderzoek naar de positie en verloning van vrouwen op de arbeidsmarkt. “In de voorbije eeuw zagen we een enorme toename van vrouwen op de arbeidsmarkt. Sinds de jaren 1980 nam ook het verschil in verloning af”, aldus het Nobelprijscomité.

“Maar zelfs nu nog werken vrouwen minder dan mannen en verdienen ze minder. Goldin bracht als eerste de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt in beeld, doorheen de verschillende eeuwen. Haar onderzoek onthulde nieuwe patronen, identificeerde oorzaken van verandering en verklaart waarom er nog steeds een loonkloof is.”

Buitenbeentje

De Nobelprijs voor Economie is een buitenbeentje onder de prijzen, want niet door grondlegger Alfred Nobel zelf bedacht. De officiële titel van de prijs is ‘De Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen ter nagedachtenis aan Alfred Nobel’. De prijs werd in 1969 voor het eerst uitgereikt. Het is pas de derde keer dat een vrouw de prijs wint.

De bekendmaking van de Nobelprijs Economie sluit het rijtje af. De Nobelprijswinnaars voor Geneeskunde, Natuurkunde, Scheikunde en Vrede werden vorige week bekendgemaakt. De prijzen worden traditioneel uitgereikt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel (1833-1896), de uitvinder van dynamiet en grondlegger van de prijzen. Dit jaar gaan de laureaten naar huis met 11 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 950.000 euro) per categorie, 1 miljoen kronen meer dan vorig jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER