Vivaldi bijna klaar met begroting: dit weten we al

Premier De Croo en staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand.© BELGA

De federale regering is bezig met de laatste loodjes van de begroting voor volgend jaar. Over een uitbreiding van de flexi-jobs en een geplande verhoging van de minimumlonen is nog geen akkoord bereikt.

Farid El Mabrouk en Hannes Heynderickx

Money time. Niet alleen omdat het ook letterlijk over de begroting en geld gaat, maar ook omdat de laatste rechte lijn naar de State of the Union is ingezet. Die moet premier Alexander De Croo (Open VLD) dinsdagmiddag in de Kamer afleggen, meteen ook de officiële opening van het federale parlement en het politieke jaar.

Al bijna 24 uur zitten De Croo en zijn topministers samen. Rond 10.30 uur staken ze zondagochtend de koppen bij elkaar, en ook nu is de vergadering nog altijd aan de gang. Bedoeling is dat er maandag in de loop van de dag witte rook uit de schouw komt.

Bij twee dossiers is er echter nog geen akkoord. Het gaat enerzijds over de uitbreiding van de flexi-jobs, een eis van de Vlaamse liberalen. Eerder vroeg ook de Vlaamse regering om dat type jobs ook mogelijk te maken in het onderwijs, de zorg en de kinderopvang, maar wat er precies uit de bus gaat komen, is nog niet duidelijk. In welke sectoren mag het straks? Wie mag de jobs uitvoeren en hoeveel sociale bijdragen moeten er worden betaald? De discussie loopt nog. Het dossier wordt momenteel in een interkabinettenwerkgroep bekeken.

Daarnaast is er nog geen eensgezindheid over een geplande verhoging van de minimumlonen. De sociale partners sloten daarover enkele jaren geleden al een akkoord en vorig jaar werd de eerste fase al uitgevoerd. De tweede en derde fase zijn echter pas voor 2024 en 2026. Bedoeling is dat de minimumlonen in april volgend jaar nog eens met 50 euro stijgen. 35 euro daarvan is al voorzien, en normaal gezien ging dat bedrag door een fiscale hervorming hoger uitvallen. Maar aangezien de fiscale hervorming voor de zomer met een sisser afliep, moet daar nu op een andere manier een mouw aan worden gepast. Aangezien dit een vraag is van de linkse partijen in de regering en de flexi-jobs een blauwe eis zijn, zullen de twee dossiers zeker aan elkaar gekoppeld zijn.

Wel zeker is dat Vivaldi voor 2024 nog eens 1,2 miljard heeft gevonden, waardoor het federale tekort zakt naar 2,9 procent van het bbp. Daarnaast is nog eens 500 miljoen gezocht om nieuwe maatregelen te financieren. Het gaat onder meer over 150 miljoen euro extra voor asiel en migratie en meer centen voor veiligheid en de politie. De geplande loonsverhoging waarvan de regering vorig jaar besliste dat die pas later van start zou gaan, zou nu toch eerder dan gepland ingaan. Het kan de gespannen relatie tussen liberalen en de politie een klein beetje verzachten.

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Er is ook extra geld gezocht voor nieuwe Zorgcentra na Seksueel Geweld. Nog niet elke provincie heeft momenteel zo’n centrum. En net zoals vorig jaar gaat ook nu weer bevroren Russisch geld – 189 miljoen euro – naar steun voor de Oekraïense vluchtelingen, onder meer voor het betalen van de leeflonen.

Nog een extra maatregel is het btw-tarief voor sloop en heropbouw, dat nu toch op 6 procent zou blijven. De verlaging van 21 naar 6 procent was een tijdelijke maatregel die tijdens corona werd genomen om de bouw een duwtje in de rug te geven, maar het tarief blijft nu bestaan. Toch voor particulieren. De kostprijs zou ongeveer 60 miljoen euro bedragen. Voor een woning van 350.000 euro gaat het om een korting van 52.500 euro. Dat scheelt een flinke slok op een borrel.

Om alles te financieren, moeten vooral de banken in de geldbuidel tasten. Een overwinstbelasting zoals de socialisten en groenen vroegen, komt er niet. Wel een verhoging van de bestaande bankentaks en een schrapping van de fiscale aftrekbaarheid van die taks voor de vier grootbanken. Dat brengt samen 150 miljoen euro op. De staatsbank Belfius betaalt daarnaast voor 2024 een hoger dividend. Dat zou 220 miljoen euro bedragen.

© © Werner Lerooy

Ook de kaaimantaks wordt een stuk verhoogd. Dat is een belasting om winsten in belastingparadijzen toch te kunnen aanspreken. Een rist andere maatregelen tegen fiscale fraude zijn nog eens goed voor 140 miljoen euro. Daarnaast is er de evergreen van de federale begroting: extra accijnzen op tabak en vapen. Dat moet nog eens 50 miljoen in het laatje brengen. De regering zet ook nog eens de schaar in de korting die de transportsector krijgt op brandstof, de zogenaamde professionele diesel.

Andere taksen die op tafel lagen, zijn daar ondertussen al van verdwenen. Het gaat onder meer om de vraag van de groenen om de bestaande vliegtaks te vervijfvoudigen van 20 naar 200 miljoen euro. Of de uitbreiding van de verpakkingstaks die eigenlijk vorig jaar werd afgeklopt, maar nooit werd uitgevoerd. Ook nu komt die er dus niet. De effectentaks stijgt ook niet verder door. De Franstalige liberalen gingen daar voor liggen.

© getty images

Extra geld is er gevonden door technische correcties en zogenaamde onderbenutting, geld dat niet is uitgegeven. Ook in de gezondheidszorg zijn nog tientallen miljoenen gevonden. Nieuwe, goedkopere contracten met Bpost voor de aflevering van nummerplaten, de levering van kranten en het beheer van de 679-rekeningen leveren ook geld op. En Bpost moet daarnaast ook nog eens het gelag betalen voor de te hoge facturen die het de voorbije jaren de overheid heeft aangerekend.

Ook opvallend is dat het grote succes van de staatsbon – burgers investeerden er maar liefst 22 miljard in – voor een serieuze opbrengst zorgt. Het plan van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) betekent voor de begroting van volgend jaar 100 miljoen euro extra, onder meer door de roerende voorheffing die de staat heft en de rente die wordt uitgespaard omdat nu minder moet worden geleend op de internationale markten. Het eerste zorgt eenmalig voor 77 miljoen, het tweede structureel voor 23 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen