Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Open Vld kiest voor Hilde Vautmans als Europese kopvrouw, Vincent Stuer stapt uit partij

Hilde Vautmans in het Europees Parlement.Beeld Philippe Buissin

Hilde Vautmans is maandag aangeduid als Europese lijsttrekker voor Open Vld in 2024. Vincent Stuer stapt dan weer ontgoocheld uit de partij.

Het liberale partijbureau stemde maandagochtend over het lijsttrekkerschap.

“Ik ben vereerd dat het partijbestuur mij heeft verkozen”, reageert Vautmans. “De uitdagingen waar Europa voor staat zijn enorm en onze liberale waarden staan steeds meer onder druk. Daarom gaan wij vol voor een Europa dat samenwerkt om onze koopkracht, grenzen en waarden te beschermen. Om dat sterkere en eensgezinde Europa te realiseren, moeten we de Unie hervormen, te beginnen met het afschaffen van de verlammende unanimiteit.”

Vautmans kreeg heel wat concurrentie. Liberale partijtoppers als Eva De Bleeker, Willem-Frederik Schiltz, Vincent Stuer en Goedele Liekens stelden zich officieel kandidaat voor de Europese koppositie. In totaal waren er maar liefst zestien liberalen die hun vinger opstaken. Nu Open Vld in de peilingen onder de 10 procentgrens hangt, zijn de verkiesbare plaatsjes heel duur geworden.

Vautmans kreeg binnen het partijbureau uiteindelijk achttien stemmen achter haar naam. De Bleeker vier. Liekens en Stuer kregen nul stemmen. Schiltz had zich voor de stemming teruggetrokken.

Verhofstadt

Vautmans zetelt vandaag al in het Europees Parlement, waar ze zich onder meer toelegt op buitenlands beleid. Ze is eerste schepen in haar thuisstad Sint-Truiden. Ze volgt oud-premier Guy Verhofstadt op als Europees lijsttrekker voor Open Vld. In 2019 was hij de enige kandidaat voor het kopmanschap.

In het Europees Parlement reed Vautmans de voorbije jaren een onopvallend parcours. Eigenlijk wist ze maar één keer de nationale aandacht te trekken: toen ze vorig jaar – midden in de energiecrisis – nogal triomfantelijk communiceerde over een mogelijke verlaging van de btw op paarden. Dat veroorzaakte een storm aan negatieve reacties.

“We zijn altijd de meest pro-Europese partij geweest, in tegenstelling tot andere partijen die luid roepen voor Europese actie maar als het erop aankomt tegen meer Europese samenwerking zijn”, reageert partijvoorzitter Tom Ongena. “Alleen met een sterke en verenigde Europese Unie kunnen we de grote uitdagingen van de 21ste eeuw aanpakken. Hilde is de geknipte persoon om die liberale visie op Europa naar de kiezer te brengen.”

Vincent Stuer

Voormalig kandidaat-partijvoorzitter Vincent Stuer stapt intussen “met onmiddellijke ingang” uit Open Vld. Dat bevestigt hij aan Knack nadat hij naast het Europees lijsttrekkerschap greep.

Enkele weken geleden behaalde Stuer nog net geen 30 procent bij de liberale voorzittersverkiezingen. Dat was toen een verrassing. De theater- en opiniemaker pleit al langer voor een grote inhoudelijke vernieuwingsoperatie voor Open Vld. Een operatie die zich ook moest doorzetten in de gezichten van de partij.

Stuer was sinds de eeuwwisseling betrokken bij de Vlaamse liberalen. Hij was onder meer speechschrijver voor oud-voorzitter Karel De Gucht en Verhofstadt.

“Doordat op het hoogste niveau de partijvernieuwing beperkt zal blijven, verhoogt de druk op de andere lijsten om daar wél radicaal te vernieuwen”, vertelde Stuer vorige week nog. “De Europese lijst is het eerste signaal hoe we lijstvorming gaan aanpakken: business as usual of alle hens aan dek. Met peilingen op 8 procent ben je verplicht tot dat laatste.”

“Ik heb het nieuws uit de media moeten vernemen. Stuer was geen lid van het partijbureau, ik heb hem nog niet gesproken”, zegt Ongena. Alle leden van Open Vld hebben volgens hem de kans gekregen om zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap. “Op basis daarvan vond een open stemming plaats, niemand werd voorgedragen.”