Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele na volksraadpleging Gent: "Dit zijn geen oplossingen om de wooncrisis aan te pakken"

Vlaanderen zal het huidige woonbeleid niet aanpassen na de geldige volksraadpleging in Gent over betaalbaar wonen. Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) noemt de raadpleging wél een belangrijk signaal, maar stelt dat de oplossingen die er in Gent voorlagen de wooncrisis niet zullen oplossen. "We voeren een beleid, waarbij we ook goed kijken naar wat in het buitenland werkt." 

"Het feit dat er voldoende mensen zijn opgedaagd voor een geldige volksraadpleging in Gent is wel sterk. Het is een signaal, maar de cijfers overtuigen niet", stelt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). Gisteren stemde 15 procent van de stemgerechtigde Gentenaars in een volksraadpleging over betaalbaar wonen. Een ruime meerderheid van de deelnemers reageerden positief op de voorstellen van een actiegroep die er voorlagen. Minister Diependaele onderschrijft ze niet. "We delen allemaal de doelstelling om wonen meer betaalbaar te maken. De instrumenten die nu naar voor worden geschoven, zijn foute oplossingen." 

"Ideeën zijn onzinnig"

Diependaele vindt vooral het idee om 40 procent van de woningen op termijn voor te behouden voor sociaal wonen in Gent onzinnig. "Die doelstelling is fout. De andere 60 procent van de eigenaars zal daarvoor betalen. Tegelijk gaat het aanbod naar beneden op de private huurmarkt. Je ziet dat in andere landen. In Nederland bestaat ongeveer een derde van de woonmarkt - zij het via een ander systeem - uit sociale woningen. Daar is de wooncrisis vele malen groter dan bij ons. Het lijkt een makkelijke oplossing, maar het is een totaal fout instrument. Je bereikt er enkel het omgekeerde mee."  

"Nu al veel geld naar sociaal wonen"

Vlaanderen benadrukt dat er nu al veel geld naar sociaal wonen gaat. "In Gent wordt dat specifiek ook gebruikt om oude sociale woningen die in slechte staat waren te renoveren. Er is een historische achterstand", verklaart Diependaele. Op dit moment bestaat het woonpatrimonium van Gent uit 14 procent sociale woningen. De sociale woonmaatschappij wil daar elke bestuursperiode 1 procent bij doen, onder meer ook door bij te bouwen. Dat kost uiteraard geld en de stad Gent doet een grote bijkomende financiële inspanning van zo'n 90 miljoen euro deze bestuursperiode, bovenop het Vlaamse geld. 

"Huidig beleid voortzetten"

Diependaele stelt dat het huidige Vlaamse woonbeleid niet bijgestuurd zal worden. "We schuiven nu drie oplossingen naar voor waar we op zullen blijven inzetten om de woningen betaalbaar te proberen houden. Vlaanderen verlaagde de registratierechten voor eigenaars, heeft budgethuren ingevoerd en investeert - zoals gezegd - in renovaties van sociale woningen. De effecten beginnen zich te tonen. Je moet ook vergelijken met het buitenland, daar is het probleem echt veel groter."

Meest gelezen