James Arthur Photography

Tom Van Grieken trekt Vlaamse lijst van Vlaams Belang in Antwerpen, Filip Dewinter duwt

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken trekt de Vlaamse lijst in Antwerpen bij de verkiezingen van 9 juni 2024. Filip Dewinter, die tot nu toe steevast lijsttrekker was, wordt lijstduwer. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en het bericht is bevestigd aan het persagentschap Belga. "We zetten alles in op het Vlaamse niveau, dus is het logisch dat de voorzitter de lijst trekt", luidt het bij Vlaams Belang.

Filip Dewinter zit sinds 1988 in het Vlaams Parlement/Vlaamse Raad, met een onderbreking van 2014 tot 2019, toen hij Kamerlid was. Bij de verkiezingen van 2019 haalde hij 93.000 voorkeurstemmen als Vlaamse lijsttrekker. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde toen 122.000 stemmen op de Kamerlijst. "De twee stemmenkanonnen in Antwerpen moeten samen de krachten bundelen. Op Vlaams niveau gaat elke stem tellen", zegt Van Grieken.

Net omdat Vlaams Belang bij de verkiezingen in 2024 alles wil inzetten op het Vlaamse niveau, verruilt Tom Van Grieken de Kamer voor het Vlaams Parlement. Filip Dewinter geeft in Gazet van Antwerpen aan dat de Kamerlijst voor hem geen optie was.

Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever al herhaaldelijk heeft gezegd dat hij niet met Vlaams Belang wil samenwerken zolang de partij haar rangen niet zuivert van figuren als Filip Dewinter, heeft volgens Vlaams Belang met de beslissing om hem de Vlaamse lijst te laten duwen in plaats van te trekken, niets te maken.

Van Grieken ziet hem zelfs als Vlaams minister als Vlaams Belang erin slaagt een Vlaamse regering te vormen, of als voorzitter van het Vlaams Parlement. Ook bij de lokale verkiezingen schuift Van Grieken Dewinter naar voren als mogelijke lijsttrekker, hoewel de leden hierover het laatste woord hebben. 

Opvallend: Dewinter erkent in Gazet van Antwerpen dat zijn bezoek aan de Syrische president Assad achteraf bekeken een "strategische vergissing was". "We streden tegen dezelfde vijand: Islamitische Staat", zegt hij daarover.

Meest gelezen