Stijn Van de Sande

Mechelen wil nachtleven nieuw leven inblazen met actieplan: "Dreigde een doodse bedoening te worden"

De stad Mechelen bundelt samen met Mechelen Feest en de lokale horecazaken de krachten om het avond- en nachtleven nieuw leven in te blazen. Dat doen ze aan de hand van een nieuw actieplan, waarin enkele concrete voorstellen staan. "Na de coronacrisis is het avondleven in de binnenstad erg achteruitgegaan. We zijn blij dat de stad die bezorgdheid deelt en er mee iets aan wil doen", zegt horeca-uitbater Raf Pauwels.

In Mechelen is het Actieplan Levendig Mechelen voorgesteld. Dat is het resultaat van een samenwerking tussen het stadsbestuur, Mechelen Feest en de lokale horecazaken om van Mechelen ook 's avonds een bruisende stad te maken.

"We stellen vast dat het avondleven in Mechelen sterk achteruit is gegaan. Zeker na corona is dat erg voelbaar geworden. We waren bezorgd dat als het deze richting zou blijven uitgaan, het een doodse bedoening zou worden in Mechelen", zegt horeca-uitbater Raf Pauwels. "We zijn een stad met 85.000 inwoners en met ook veel weekendtoeristen, zakenreizigers en hotels in de binnenstad. Daarom is het belangrijk dat er nog iets van avondleven overblijft in de stad."

De Mechelse horeca-uitbaters zijn in overleg gegaan met de stad. "We hebben een aantal frustraties en pijnpunten opgelijst en zijn daarover in dialoog gegaan met de stad en de politie. Ik ben blij dat de stad onze bezorgdheden deelt en we samen een kader gaan creëren dat mensen uitnodigt om initiatieven te ondernemen in het nachtleven", zegt Pauwels.

Danscafés en nachtclub

Het overleg is uitgemond in een 15-tal actiepunten. "De politie gaat wat vaker op pad om de horecabazen te helpen om wat langer open te blijven. We zullen ook mensen nog meer verleiden om na evenementen nog iets te gaan drinken bij onze horecazaken in de binnenstad", zegt Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest.

Liveoptredens in een café brengen de sfeer alleen maar ten goede

Raf Pauwels, horeca-uitbater in Mechelen

Ook de vergunningen worden aangepast. "Op die manier kunnen we ook eens iets extra doen zoals liveoptredens bijvoorbeeld. Die zaken brengen de sfeer alleen maar ten goede", zegt Pauwels. "Op dit moment heb je eigenlijk maar twee soorten vergunningen: voor achtergrondmuziek of voor stevige feestjes. Maar er zijn ook cafés die bijvoorbeeld een danscafé willen zijn. Daar bestaat op dit moment geen vergunning voor en dat gaan we dus aanpassen", zegt schepen Arthur Orlians (VLD-Groen-M+), een van de jonge mandatarissen van Generatie2800.

"We gaan ook mee zoeken naar locaties waar een nachtclub kan komen. Er leefde een perceptie dat de stad tegen een nachtclub is. Het is geen kerntaak van een lokaal bestuur om daarin zelf te investeren of er één uit te baten, maar in dit actieplan maken we duidelijk dat als een private uitbater dat wil organiseren, we mee zoeken naar een geschikte locatie", aldus de schepen.

De komende maanden worden alle acties uitgerold. Een update van het actieplan volgt na de zomer van 2024.

Stijn Van de Sande

Meest gelezen