radio2

Gemeenteraden beslissen op 17 oktober over fusie tussen Tongeren en Borgloon

De gemeenteraden van Tongeren en Borgloon zullen op 17 oktober beslissen of de geplande fusie er ook effectief komt. De twee gemeenteraden zullen op hetzelfde moment plaatsvinden in de twee steden.

Op 17 oktober zullen de schepencolleges van Tongeren en Borgloon een definitieve beslissing nemen over de fusie tussen de twee steden. De twee gemeenteraden zullen op hetzelfde moment plaatsvinden in Tongeren en Borgloon. Als de fusie er komt, wordt de nieuwe fusiestad Tongeren-Borgloon de vierde grootste stad na Hasselt, Genk en Beringen. 

"Wij doen niet mee"

Tijdens een volksraadpleging begin september konden de Tongenaren zelf een stem uitbrengen over de fusie. Daaruit bleek dat een grote meerderheid van de Tongenaren die een stem uitbrachten geen fusie met Borgloon willen. Het referendum is echter niet bindend.

Ook in Borgloon hebben burgers hun ontevredenheid geuit over de geplande fusie. Daar werd een actiecomité opgericht. Aan steeds meer ramen zijn er affiches opgedoken met een duidelijke boodschap: "Wij doen niet mee." 

Maar beide besturen willen doorgaan met de fusie. "De nieuwe fusiestad krijgt hierdoor de maximale schuldovername van 500 euro per inwoner, dat komt in totaal neer op 21.417.000 euro", klinkt het in Tongeren. In het ontwerpbesluit geeft Tongeren aan dat het met dat extra budget de belastingen wil verlagen en meer wil investeren. 

Meest gelezen