Anouck Verstuyft

Handtas gemaakt van paddenstoelen: VUB maakt eerste duurzame handtas van myceliumleer

Onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel hebben als eerste ter wereld een duurzame handtas ontworpen met mycelium, de wortels van paddenstoelen. Paddenstoelenleer is op zich niet nieuw, maar het is de eerste keer dat het zo duurzaam en stevig is dat er een handtas van gemaakt kan worden. Door het te kweken, kan het een vervanger worden van dierlijk of synthetisch leer.  

Een handtas uit krokodillen-, buffel- of kunstleer is al lang in de mode, maar dankzij onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) kan ook paddenstoelenleer aan dat lijstje worden toegevoegd. VUB-doctoraatstudent Simon Vandelook heeft als eerste ter wereld een duurzame handtas uit paddenstoelenleer kunnen creëren.  

Dat leer komt tot stand met mycelium, een dicht netwerk van witte draden in de bodem dat de wortelstructuur van paddenstoelen vormt. Vandelook zocht in het Zoniënwoud naar de schimmels met het dichtste netwerk en ging daarmee aan de slag in zijn laboratorium.  

Anouck Verstuyft

Vervolgens heeft hij het paddenstoelenleer gekweekt in bakken, waar het uitgroeide tot een velletje dat geoogst kan worden. "In totaal duurt het ongeveer twee weken om genoeg materiaal te kweken voor een handtas. Duurzaam en relatief snel dus", klinkt het bij Vandelook.  

"Het mooie is dat de schimmeldraden kunnen groeien op organisch afval uit de landbouw en industrie", duidt Vandelook. Zit er dan geen geurtje aan? "De typische paddenstoelengeur is nog aanwezig. In verder onderzoek hopen we een geurloze tas te ontwikkelen." 

BEKIJK - "Veel bedrijven kondigen al aan dat ze met mycelium gaan werken", zegt VUB-professor Eveline Peeters in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Zetel of schoenen uit paddenstoelenleer

Paddenstoelenleer is eigenlijk niet nieuw, maar voordien kwam er altijd een vorm van plastic aan te pas als er gewerkt werd met mycelium. Dat is bij deze handtas anders en dat maakt het project net zo uniek. "De versteviging is helemaal biogebaseerd, waardoor het veel duurzamer is. Er werden ook geen gevaarlijke chemische stoffen gebruikt bij het behandelen van de stof."

Ook professoren Elise Vanden Elsacker en Eveline Peeters, die meewerkten aan het project, zien veel mogelijkheden voor de toekomst. "Dit kan de start zijn van een samenwerking met industriële partners. We kunnen verder kijken dan een handtas en bespreken waar bedrijven het materiaal nog willen gebruiken." Zo kunnen er ooit misschien zetels, schoenen of kleding van gemaakt worden. 

Meest gelezen