Zo zag de parking er zaterdagmorgen uit

Elk uur sluikstorter betrapt op snelwegparking in Waasmunster

Op de snelwegparking van Waasmunster zijn bij een controle 74 mensen betrapt die hun huishoudelijk afval kwamen dumpen in de vuilnisbakken langs de snelweg. Het Agentschap Wegen en Verkeer hield samen met de Federale Wegpolitie 72 uur lang een controleactie. Overtreders riskeren een boete.

Van vrijdagmiddag 12 uur tot maandagmiddag 12 uur hielden het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de Federale wegpolitie een doorlopende controleactie op sluikstorten op de snelwegparking van Waasmunster langs de E17.

“We betrapten vooral mensen die hun huishoudelijk afval kwamen dumpen in de vuilnisbakken op de parking”, vertelt Katrien Kiekens van AWV. “Dat is verboden, daar staan boetes op. We beschouwen dat als sluikstorten.”

Hotspots

Mensen laten vaak afval achter op plaatsen langs grote wegen met weinig sociale controle. Ze proberen op die manier te besparen op de gemeentelijke huisvuilzakken. De parking in Waasmunster is ondanks de aanwezige camera’s één van de meer dan 100 gekende ‘hotspots’ voor sluikstorten langs drukke verkeersassen in Vlaanderen.

“Het is een echt probleem”, gaat Katrien Kiekens door. “In 2022 hebben we in heel Vlaanderen 1,38 miljoen kilo zwerfvuil moeten opruimen. Dat kostte 3,8 miljoen euro. Een groot bedrag voor het asociale gedrag van enkelingen.”

12 anonieme controleurs

Voor de handhaving zet het AWV controleurs in burger in. “We hebben over heel Vlaanderen twaalf mensen die zich kunnen legitimeren en bevoegd zijn om pv’s op te stellen. Het is de bedoeling om deze acties ook op andere snelwegparkings te herhalen”, aldus nog Katrien Kiekens van AWV.

De boetes op sluikstorten kunnen sterk variëren, afhankelijk van hoeveel afval er gedumpt is en het aantal keer dat een overtreder al betrapt is.

Meest gelezen