‘Bro’ en ‘heftig’ zijn de Kinder- en Tienerwoorden van het jaar

De Kinder- en Tienerwoorden van 2023 zijn bekendgemaakt.© BELGAIMAGE

Dit jaar heb je Google niet nodig om ze te begrijpen. ‘Bro’ is het kinderwoord van het jaar, ‘heftig’ was het populairst bij tieners. Dat maakt de VRT maandagmiddag bekend. Voor het eerst schopte een Nederlandstalig woord het tot aan de top.

Wout Desmytere

Yeet, simp, bestie en smash. De voorbije vier jaar kwam het Tienerwoord van het jaar telkens uit Engelstalige hoek aanwaaien. Maar dankzij de opmars van de Nederlandstalige muziek en de populariteit van Nederlandse vloggers en influencers, komt dit keer het Nederlandstalige ‘heftig’ – als in: “Morgen drie toetsen? Heftig, man” – als winnaar uit de bus.

Ook de zilveren en bronzen medaille gingen naar Nederlandstalige woorden, al hangt het ervan af hoe ruim je dat begrip interpreteert. Drm – een afkorting van daarom – strandde op plaats twee, broer op plaats drie. De kijkers van Ketnet bleven wel in Engelse regionen: zij verkozen de aanspreking Bro tot Kinderwoord van het jaar. Aina – ‘oh nee’ – en oh my days – een alternatief voor oh my god – haalden niet genoeg stemmen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen