Direct naar artikelinhoud
NieuwsBegroting

Groen licht voor uitbreiding flexi-jobs: federaal kernkabinet bereikt akkoord begroting

Minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS).Beeld Photo News

Het systeem van de flexi-jobs breidt fors uit, maar er komt ook een sterkere sociale bescherming voor wie in het systeem actief is. Dat is het kernkabinet maandag overeengekomen, tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar.

De uitbreiding van de flexi-jobs, waar de liberalen hard op aandrongen, was de laatste zware dobber vooraleer Vivaldi het eens kon raken over de begrotingsopmaak. Het systeem zag in 2017 het levenslicht en bestaat vandaag onder meer in de horeca en bij de bakkers en slagers. Er zijn meer dan 125.000 mensen aan de slag in een flexi-job. Het gaat dus om gepensioneerden of wie minstens vier vijfde werkt.

Lees ook

Wat betekent dit begrotingsakkoord voor u? Een goedkopere warmtepomp, onder meer

Er komt nu dus een uitbreiding naar de twaalf nieuwe sectoren. Daarbij horen de kinderopvang en het onderwijs, waar de Vlaamse regering op had aangedrongen, maar ook de voeding, de autosector, enzovoort.

Het was vooral de PS die lange tijd haar voet voor de uitbreiding zette. Daarom komt er ook een verhoging van de sociale bescherming. Zo zullen voor werknemers die als flexi-jobbers werken, de de barema’s van de sector worden toegepast, al geldt dat niet voor de horeca. Er komt ook een plafond van zo’n 12.000 euro per jaar dat iemand via een flexi-job mag verdienen. Tot slot gaat de patronale bijdrage van 25 naar 28 procent, wat toelaat om de sociale zekerheid beter te financieren.