Belgische schapen bedreigd door virus dankzij gluiperige mug

© Ark van Pollare

Het is een kwestie van tijd voor het blauwtongvirus ook Belgische schapen doodt. Met dank aan de knut, de gluiperige versie van de mug.

Als een olievlek is het blauwtongvirus zich in Nederland aan het verspreiden. Na een afwezigheid van vijftig jaar is het virus helemaal terug: meer dan duizend schapen- en rundveehouderijen zijn getroffen. Voor schapen is het blauwtongvirus in veel gevallen dodelijk: ze krijgen hoge koorts en letsels rond klauwen, uier en vooral de muil. Soms kleurt hun tong ook echt blauw. Zo ziek worden koeien er niet van, al kan het virus gevolgen hebben voor de kalfjes die ze op de wereld zetten.

De herintrede van het blauwtongvirus is de schuld van de knut, ook wel kleine kriebelmug of knijt genoemd – zie de uitdrukking ‘ik snap er geen knijt van’. De kriebelmug is één tot vier millimeter groot, heeft korte poten en steekt zonder dat je het aanvankelijk merkt, met hevige jeuk tot gevolg.

Wie er de kaart van Nederland bijhaalt, ziet dat de besmettingen zich centraal in het land concentreren. “Rond de luchthaven van Schiphol”, zegt Roel Vaes van de Boerenbond. “Dat doet vermoeden dat de knutten het vliegtuig hebben genomen.” Op Belgisch grondgebied is nog geen blauwtongvirus vastgesteld, maar volgens Vaes is dat een kwestie van tijd: zo is er een bestemming vastgesteld in het Nederlandse Waalre, op amper een halfuurtje van de Belgische grens. “Het is ook droog en windstil: ideaal weer voor dit soort muggen.” De Boerenbond kan leden alleen vragen waakzaam te zijn, goed te ventileren en te bidden: tegen dit type blauwtongvirus bestaat geen vaccin. Voor dieren vanuit Nederland geldt een importverbod. (tdl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen