© Instagram

Hoewel ze wist dat ze ging sterven, ging jonge wetenschapster door met werk dat miljoenen mensenlevens kan redden

Kirsty Smitten (29) was een succesvol wetenschapper toen ze te horen kreeg dat ze een zeldzame vorm van kanker had, die ze niet kon overleven. Toch bleef ze verder werken aan een nieuw medicijn dat de levens van miljoenen anderen kan redden.

adb
Bron: Sky News, Daily Mail

De Britse wetenschapper Kirsty Smitten had de strijd aangebonden met antimicrobiële resistentie, dat zo’n 1,2 miljoen levens per jaar kost. Na haar doctoraat in chemie en microbiologie aan de universiteit van Sheffield richtte ze het bedrijf MetalloBio op, dat een nieuwe klasse antibiotica ontwikkelt die miljoenen levens moeten redden. Volgens haar broer viel daar niet bijster veel geld mee te verdienen, maar “ze zag dat ze hiermee de grootste impact kon maken en levens kon redden”. “Ze probeerde zo veel mogelijk mensen te helpen als ze kon. Ze was heel, heel altruïstisch”, vertelt Matt Smitten aan Sky News.

Als erkenning voor haar werk werd ze in 2020 opgenomen in de prestigieuze ’30 onder 30’-lijst van zakenblad Forbes. Kirsty Smitten zal nooit 30 worden.

Kort nadat ze haar vader verloor aan een hartstilstand, begon Smitten pijn in haar borstkas te voelen. Aanvankelijk dachten de dokters nog dat de sportieve jonge vrouw een spier had verrekt, maar in januari dit jaar kreeg ze na maandenlange onderzoeken te horen dat ze een zeer zeldzame tumor in het hart had, cardiaal angiosarcoom.

Blijven werken

Kirsty wist dat ze maar enkele maanden tot een jaar meer te leven zou hebben en moest intensieve behandelingen ondergaan, waaronder chemotherapie en een operatie, wat ook mentaal een zware tol eiste.

Het hield haar niet tegen om verder te werken tegen antimicrobiële resistentie. “Het was haar passie”, zegt Kirsty’s schoonzus Sukhi Smitten. “Ze gaf nog steeds presentaties en probeerde subsidies te verkrijgen terwijl ze moeite had met ademen en stappen. Ze bleef proberen om het onderzoek vooruit te stuwen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarnaast begon ze een nieuwe missie voor bewustmaking rond cardiaal angiosarcoom en steun aan kankerpatiënten. Kirsty was van plan een liefdadigheidsorganisatie met haar broer op te richten, met als doel de diagnose van zeldzame kankers te versnellen en steun te bieden aan patiënten en hun familie. Ze postte over haar behandelingen op Instagram en Tiktok en had veel contact met lotgenoten. Volgens haar familie was ze te bescheiden om daar echt met hen over te praten, maar “het bereik dat ze had om mensen te helpen die iets gelijkaardigs meemaakten, is geweldig”, zegt haar broer Matt nu.

Liefdadigheid

De familie besefte pas wat voor impact Kirsty op dat vlak had gehad toen ze de vele reacties lazen op haar overlijden. Haar broer heeft via haar accounts op sociale media gemeld dat Kirsty Smitten afgelopen woensdag overleden is, op 29-jarige leeftijd. Haar familie was bij haar in het ziekenhuis tijdens haar laatste uren.

Kirsty’s familie is van plan een liefdadigheidsorganisatie in haar naam op te richten of geld te doneren aan Sarcoma UK en is begonnen met daarvoor geld in te zamelen. “Mijn zus laat een nalatenschap van liefdadigheid en vrijgevigheid achter, die de levens van velen in nood heeft geraakt. Wij willen haar werk voortzetten”, schrijft Matt Smitten. Na nog geen halve dag is al ruim 5.400 pond (6.250 euro) opgehaald.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

@healingmysarcomaheart So i got moved off ITU to a ward this week but things went bad again and so im back in ITU #lung #lungcancer #lungdisease ♬ Warrior - Avril Lavigne
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer