De Amerikaanse president Biden hield vanavond een toespraak over de oorlog in Israƫl
AFP or licensors

Liveblog - Amerikaanse president Biden: "We staan klaar om extra middelen naar het Midden-Oosten te sturen"

De aanvallen tussen de extremistische Palestijnse organisatie Hamas en het IsraĆ«lische leger blijven voortduren. Aan beide kanten loopt het aantal doden en gewonden op. VRT NWS is naar het gebied gereisd en brengt ter plekke verslag uit. Lees hier het belangrijkste nieuws van de afgelopen dag over het conflict in het Midden-Oosten.Ā 

In het kort:

  • Dit weekend voerde de extremistische Palestijnse organisatie Hamas een verrassingsaanval uit in IsraĆ«l. In een reactie verklaarde IsraĆ«l de oorlog en zijn er luchtaanvallen op de Gazastrook.Ā Een samenvatting van wat er is gebeurd, kan je hier lezen.
  • Hamas dreigt ermee om gijzelaars te executeren als IsraĆ«l blijft bombarderen. De IsraĆ«lische premier Benjamin Netanyahu waarschuwt dat de luchtaanvallen nog maar het begin zijn
  • Aan IsraĆ«lische kant is er sprake van meer dan 1.000 doden en zekerĀ 3.400 gewonden. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid zijn langs Palestijnse kant ruimĀ 900Ā dodenĀ gevallen en werden er meer danĀ 4.600 gewonden geteld

Achtergrond:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Biden belooft Israƫl zijn volledige steun en waarschuwt anderen

De Verenigde Staten staan klaar om extra militaire middelen richting het Midden-Oosten te sturen als dat nodig zou zijn. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd in een vrij korte maar krachtige toespraak over de oorlog tussen Israƫl en Hamas. Daarin sprak Biden zijn volledige steun aan Israƫl uit.

Op dit moment zijn er al een Amerikaans vliegdekschip, een raketkruiser en vier torpedobootjagers onderweg naar het oosten van de Middellandse Zee, maar als het nodig is, is de VS bereid om stevig bij te schakelen, aldus Biden."De VS steunt Israƫl en zal ervoor zorgen dat het zichzelf kan verdedigen."

Videospeler inladen...

Tijdens zijn toespraak veroordeelde Biden scherp het geweld dat Hamas gebruikt heeft tegen zijn bondgenoot Israƫl. Hij kondigde daarom aan dat er actie zal ondernomen worden, zowel ter plaatse als in de VS zelf om de veiligheid te garanderen.

Hij waarschuwde anderen nadrukkelijk om geen misbruik te maken van de crisissituatie in het Midden-Oosten. "We staan klaar om extra middelen te sturen, als dat nodig is." En, zo ging hij hĆ©Ć©l nadrukkelijk: "Elk land, elke organisatie en iedereen die denkt misbruik te willen maken van deze situatie, waarschuw ik: doe het niet."Ā  Ā 

Elk land, elke organisatie en iedereen die denkt misbruik te willen maken van deze situatie, waarschuw ik: doe het niet.

Joe Biden, president van de VS

Want ā€œdit gaat over de veiligheid van onze wereld en van de VSā€, zei Biden. Hij benadrukte dat er in zijn land geen plaats is voor haat, niet tegen joden, niet tegen moslims. ā€œDaar staat Amerika voor.ā€Ā 

De president liet ook weten dat er intussen 14 Amerikaanse doden zijn gevallen bij het conflict en dat er nog altijd Amerikanen worden gegijzeld door Hamas. En hij besloot zijn toespraak met een anekdote over zijn eerste bezoek aan IsraĆ«l, 50 jaar geleden. Toen zou toenmalig premier Golda Meir tegen Biden gezegd hebben: ā€œWe hebben een geheim wapen: we hebben geen andere plaats om naartoe te gaan.ā€

Videospeler inladen...

Mortiergranaten vanuit Syriƫ afgevuurd op Israƫl

Vanuit Syriƫ zijn mortiergranaten afgevuurd op Israƫlisch grondgebied, zo hebben het Israƫlische leger en Syrische activisten gemeld. Het Israƫlische leger heeft gereageerd met artillerievuur.

Volgens het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten werd de aanval vanuit Syriƫ uitgevoerd door "Palestijnse facties die samenwerken met Hezbollah". De mortiergranaten werden afgevuurd op het door Israƫl bezette deel van de Golanhoogvlakte.

Het IsraĆ«lische leger zegt dinsdagavond in een mededeling met artillerievuur te "antwoorden op granaatbeschietingen vanuit SyriĆ«". Volgens Syrische activisten uit de regio van de grensstad Dera wordt daarbij de legerpost van Quneitra onder vuur genomen.Ā 

Het zijn de eerste vuurgevechten tussen Syriƫ en Israƫl sinds de nieuwe escalatie van het geweld zaterdagmorgen. Eerder waren vanuit Libanon wel al raketten afgevuurd op Israƫl. De Syrische regering geeft voorlopig geen commentaar.

Minister Gennez: ā€œTijd voor de-escalatie, want deze brandhaard kan de wereld in rep en roer zettenā€

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) heeft in ā€œDe afspraakā€ een pleidooi gehouden voor een onderhandelde tweestatenoplossing in het alweer opgelaaide conflict tussen IsraĆ«l en Hamas.Ā 

Ze wijst iedereen - zowel IsraĆ«l, de Palestijnen als de internationale gemeenschap - op hun verantwoordelijkheden. ā€œDit is een brandhaard die het Midden-Oosten en de wereld in rep en roer kan zetten. Daarom is het nu tijd voor de-escalatie."

Videospeler inladen...

En daarbij zal er ook nood zijn aan humanitaire ondersteuning, zodat de mensen er in vrede kunnen leven, zegt Gennez. Op dit moment zijn de meeste EU-lidstaten trouwens voor het voortzetten van de humanitaire steun, ook aan Gaza, zo gaf Gennez nog mee.

Videospeler inladen...

Eurocommissaris hekelt desinformatie op X

De Eurocommissaris voor de Interne Markt, Thierry Breton, hekelt dat X (het vroegere Twitter) wordt gebruikt om "illegale inhoud en desinformatie" te verspreiden over het Israƫlisch-Palestijns conflict in de Europese Unie. Hij vraagt topman Elon Musk om snel maatregelen te nemen en binnen de 24 uur te antwoorden.

"Na de terreuraanvallen door Hamas tegen Israƫl, hebben we aanwijzingen dat uw platform gebruikt wordt om illegale inhoud en desinformatie te verspreiden in de EU", zegt Breton in een brief aan Musk die hij op X publiceerde. De Fransman wijst daarvoor naar "gekwalificeerde bronnen".

Breton herinnert Musk eraan dat X zich naar de Europese regels moet schikken en vraagt de miljardair om "dringend te verzekeren dat uw systemen doeltreffend zijn en over de genomen crisismaatregelen te rapporteren aan mijn team" en ook in contact te staan met "relevante ordediensten en Europol".

"Ik verzoek u om een snelle, accurate en volwaardige reactie op dit verzoek binnen de 24 uur", aldus nog Breton. Hij herinnert eraan dat na het starten van een mogelijk onderzoek sancties kunnen worden opgelegd.

Ā Ā 

Hezbollah claimt Israƫlische tank te hebben aangevallen

De Libanese Hezbollah-beweging, die gesteund wordt door Iran, claimt een Israƫlische tank te hebben aangevallen nadat Israƫlische troepen enkele van de observatieposten van de Hezbollah in het zuiden van Libanon hadden bestookt.

"In reactie op de Israƫlische aanvallen op enkele observatieposten (...) hebben we een Israƫlische tank aangevallen met twee geleide raketten", aldus de groep. Volgens hen is de tank volledig verwoest. Dat zou gebeurd zijn in het Israƫlisch-Libanese grensgebied.

Eerder had het Israƫlische leger gezegd dat Israƫlische tanks twee observatieposten van Hezbollah hadden aangevallen, als reactie op raketten die vanuit Libanon op Israƫl waren afgevuurd. Het is niet duidelijk wie het eerste schot loste.

"Grote meerderheid van EU-landen vindt dat hulp aan Palestijnen niet stopgezet mag worden"

Een grote meerderheid van de EU-landen vindt dat de financiƫle hulp aan de Palestijnen voortgezet moet worden. Dat heeft EU-buitenlandchef Josep Borrell gezegd na afloop van de spoedvergadering van de buitenlandministers van de 27 EU-landen over de terreuraanval van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas tegen Israƫl.

Borrell had het over "barbaarse en terroristische aanvallen". "We beschouwen Hamas als een terroristische organisatie", zei de EU-buitenlandchef. "Maar de Palestijnse Autoriteit is dat niet", voegde Borrell daar aan toe. "Zij zijn onze partner. We werken samen met hen." Er mag volgens Borrell dan ook geen "collectieve straf" komen tegen de Palestijnen.Ā 

Biden heeft gesproken met Netanyahu

De Amerikaanse president en zijn vicepresident Kamala Harris hebben een videovergadering gehad met de Israƫlische premier Benjamin Netanyahu. Dat heeft Biden laten weten via zijn sociale media.

Ze hebben besproken hoe ze "Israƫl kunnen ondersteunen, vijanden kunnen afschrikken en onschuldige mensen kunnen beschermen". Later vandaag wordt een extra toelichting van Biden verwacht.

BEKIJK - Hoe kijken de Joden in Antwerpen naar de oorlog tussen Hamas en Israƫl?

Met naar schatting 20.000 Joden is Antwerpen de stad met de grootste Joodse gemeenschap van BelgiĆ«. Maar hoe kijken de Joden naar de oorlog tussen Hamas en IsraĆ«l? Met die vraag trok ā€œTerzakeā€ naar de Joodse wijk, nabij het station.

Videospeler inladen...

Verschillende landen sturen militaire vliegtuigen om burgers te evacueren uit Israƫl

Meerdere Europese landen gaan het leger inzetten om staatsburgers terug te halen uit Israƫl.

Onder andere Oostenrijk, Spanje, Portugal en ook Nederland hebben laten weten dat ze militaire vliegtuigen naar Israƫl zullen sturen om hun staatsburgers in veiligheid te brengen.

Acht Fransen omgekomen en twintig anderen vermist

Acht Fransen zijn omgekomen bij het zware geweld van de afgelopen dagen in Israƫl. Nog eens twintig anderen zijn vermist, van wie sommigen "zeer waarschijnlijk ontvoerd werden". Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Catherine Colonna, gezegd. De balans kan nog verder oplopen, waarschuwt Colonna nog.

De minister kondigde ook aan dat donderdag een speciale vlucht van Air France wordt ingelegd om Fransen te repatriƫren die nog niet konden terugkeren.

Onder de Fransen van wie vermoed wordt dat ze ontvoerd werden, is "minstens Ć©Ć©n kind en misschien verschillende".

Meest gelezen