Diëtiste Sanne Mouha deelt alles wat je moet weten over charcuterie. “Dit zou ik een ‘gezonde’ top drie durven noemen.”
Volledig scherm
PREMIUM
Diëtiste Sanne Mouha deelt alles wat je moet weten over charcuterie. “Dit zou ik een ‘gezonde’ top drie durven noemen.” © ThinkStock / Steven Richardson

Van ham tot salami: welke charcuterie is het gezondst? Diëtiste vergelijkt 10 soorten: “Meer dan 50 gram per dag ervan eten is écht geen goed idee”

99 procent van alle Belgische gezinnen kocht volgens VLAM vorig jaar charcuterie voor op de boterham, van salami tot serranoham. “Eigenlijk is 30 gram per week van dit soort vlees al genoeg”, vertelt diëtiste Sanne Mouha. “Al kan je natuurlijk wel gezondere keuzes maken binnen het assortiment.” Welke charcuterie is dan het meest gezond? En hoeveel plakjes is die 30 gram per week, want is dat niet heel weinig? Ze vergelijkt de populairste opties en tipt hoe je de porties best invult. “Natuurlijk mag je wél charcuterie eten.”