Karel Baert.© BELGA

Febelfin teleurgesteld met federale begroting: “Bankentaks ontneemt banken zuurstof om rente op te trekken”

Febelfin, de federatie van de Belgische banksector, reageert kritisch en “teleurgesteld” op de verhoging van de bankentaks die de federale regering doorvoert. Volgens CEO Karel Baert tast de maatregel niet alleen “de slagkracht” van de banken aan, maar gaat de ingreep in tegen de ambitie van de regering om de banken aan te sporen de spaarrentes op te trekken. Door deze belasting “ontneemt de regering bij de banken de zuurstof om de spaarrente op te trekken”, zo zei Baert dinsdag op Radio 1.

gjs
Bron: BELGA

De federale regering rekent in haar begrotingsakkoord onder meer op 150 miljoen euro uit de bankentaks. De regering doet dat via een dubbele maatregel: de fiscale aftrekbaarheid van de bankentaks verdwijnt volledig en de taks wordt progressief gemaakt, zodat de banken met veel spaargeld (de grootbanken) meer moeten bijdragen. 

“In een budgettair moeilijke context is het maar fair dat banken een bijdrage betalen”, zo verdedigde minister van Financiën Vincent Van Peteghem de ingreep dinsdag in De Ochtend. Maar ook na de ingreep met de bankentaks wil Van Peteghem de banken onder druk blijven zetten om de rentes te verhogen.

Teleurgesteld

De banksector reageert “teleurgesteld” op de bankentaksingreep. “Omdat we ook bij de vorige begrotingen telkens hebben geparticipeerd om het gat in de begroting te dichten”, legt Febelfin-topman Karel Baert uit. “Dat tast toch de slagkracht van banken aan om bedrijven en families te ondersteunen”, klinkt het.

Volgens Baert staat de maatregel ook haaks op de ambitie van de regering om de banken aan te sporen tot hogere spaarrentes. “Deze maatregel treft de spaarder nog meer. Ze treft de spaarder in de zin dat het gaat om een belasting op het spaargeld. Men ontneemt de banken net de mogelijkheid om de spaarrente op te trekken”, aldus Baert. Hij betreurt dat de federale regering de banken vooral gebruikt om het gat in de begroting te dichten en “geen visie ontwikkelt over de toekomst van de financiële sector”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer