© REUTERS

Taiwan blijft “generaties lang” democratisch, belooft president

Taiwan blijft onafhankelijk en democratisch, ondanks de druk van China. Dat heeft de Taiwanese president Tsai Ing-wen dinsdag bevestigd op de nationale feestdag. Het eiland en het volk zullen “generaties lang vrij” zijn, belooft ze.

gjs
Bron: BELGA

Nadat Tsai Ing-wen in 2016 aan de macht kwam in Taiwan, voerde Peking de politieke en militaire druk op Taiwan op. De huidige president verwerpt namelijk elk Chinees recht op het grondgebied. Toch stelde Tsai Ing-wen zich verzoenend op ten opzichte van Peking. De president wenst “vreedzame samenleving, met vrije, onbeperkte en onbeperkte interacties tussen mensen aan beide zijden van de zeestraat”.

In januari trekken de inwoners van Taiwan opnieuw naar de stembussen. Aangezien Tsai haar limiet van twee ambtstermijnen heeft bereikt, zal zij niet opnieuw op de lijst staan. Haar adjunct, Lai Ching-te, is momenteel koploper in de peilingen. Zijn tegenstanders streven net naar nauwere banden met Peking.

Aan het einde van de Chinese oorlog in 1949, scheidde Taiwan zich af van China. Sindsdien ziet de grootmacht het eiland nog steeds als een afvallige provincie. Bijna dagelijks steken Chinese oorlogsvliegtuigen het Taiwanese luchtruim door.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer