Radio2

Papierfabrikant Sappi in Lanaken gaat dicht: ruim 600 personeelsleden worden ontslagen

Papierfabriek Sappi in Lanaken zal de deuren sluiten. De directie heeft dat vanochtend aangekondigd op een bijzondere ondernemingsraad. Daardoor staan ruim 600 banen op de tocht. Volgende week dinsdag zitten directie en vakbonden voor het eerst samen. Daarna volgen informatierondes voor het personeel. 

In Lanaken heeft de directie van papierfabrikant Sappi vanochtend de sluiting aangekondigd. Vanaf volgend jaar is er geen papierfabriek meer in Lanaken. Ruim 600 werknemers, kaderleden, bedienden en arbeiders, komen op straat te staan. 

"Het nieuws kwam onverwacht", zegt Robert Skrzycki van de socialistische vakbond ABVV. "We hadden eerder verwacht dat er een vermindering van de productie zou komen maar nooit gedacht dat de site hier in Lanaken zou sluiten."

Al een jaar lang waren er periodes van technische werkloosheid maar dit hadden we niet verwacht

Robert Skrzycki, ABVV

"De directie zag geen oplossing blijkbaar", gaat Skrzycki verder. "Ze zeiden dat de fabriek verlieslatend was. Er waren het laatste jaar natuurlijk veel periodes van economische werkloosheid, dus iedereen besefte wel dat er iets moest gebeuren. We hadden eerder gedacht dat de productie zou verminderd worden, maar dat de fabriek dicht zou gaan, dat zagen we niet aankomen." 

Robert Skrzycki van de socialistische vakbond ABVV
Radio2

"Donderslag bij heldere hemel"

Bij de werknemers sloeg het nieuws in als een bom. "We hadden eerder gedacht dat een gedeelte van de fabriek ging sluiten, maar een totale sluiting zagen we totaal niet aankomen", vertelt ook  medewerker Marc Bastiaens. "We wisten dat het niet zo goed ging, maar dit hadden we helemaal niet verwacht."

Wij zijn onlangs nog uitgeroepen tot best functionerend bedrijf en er waren ook nog een aantal investeringen gebeurd, dus dit komt echt als een verrassing

medewerker Luc De Spay

Ook medewerker Luc De Spay reageert verrast en teleurgesteld. "Wij zijn onlangs nog uitgeroepen tot best functionerend bedrijf en er waren ook nog een aantal investeringen gebeurd, dus dit komt echt als een verrassing. Voor mij, op mijn 63-jarige leeftijd, is het jammer, maar het valt al bij al nog wel mee. Het ziet er vooral niet goed uit voor de jongere mensen die bijvoorbeeld nog leningen moeten afbetalen."

Volgende week eerste overleg met de directie

"Sommige werknemers zaten al thuis omwille van economische werkloosheid", zegt Skrzycki nog, "en die zijn speciaal gekomen omwille van die bijzondere ondernemingsraad. Anderen waren wel nog aan het werk, zo'n 10 procent, maar ik denk niet dat niemand nu nog opnieuw aan de slag gaat. Volgende week maandag start een normale werkweek. Dan zou iedereen normaal gezien weer aan de slag moeten. Het is afwachten of dat ook zal gebeuren. Volgende week dinsdag zitten de vakbonden voor het eerst samen met de directie. Daarna volgen er informatierondes voor de werknemers." 

Het is een zwarte dag voor Lanaken, we hebben onlangs nog het gouden jubileum van de fabriek gevierd

Marino Keulen, burgemeester van Lanaken

"Er zijn de laatste jaren veel financiële inspanningen gedaan om de fabriek te redden", zegt burgemeester van Lanaken Marino Keulen (Open VLD). "Sappi was verankerd in Lanaken. Enkele jaren geleden hebben we nog het gouden jubileum van de fabriek gevierd. We wisten dat het slecht ging met de papierproducenten in heel de wereld, maar uiteindelijk moeten er toch een aantal overblijven en we hebben altijd gehoopt dat Sappi daar bij zou zijn."

Het terrein van papierfabrikant Sappie
Radio2

Wat nu?

"We moeten nu eerst en vooral onderhandelen over een goed sociaal plan", zegt Keulen. "De werknemers zijn hun job kwijt en moeten door Sappi gecompenseerd worden. De site zal verkocht worden en wij hopen dat er op termijn nieuwe economische activiteit kan komen want het is een goed gelegen site aan het water. We gaan uiteraard ook de ontslagen werknemers proberen te begeleiden in hun zoektocht naar een nieuwe job. Maar we hebben allemaal eerst en vooral tijd nodig om deze slag te verwerken want ik denk dat niemand dit had zien aankomen." 

Meest gelezen