Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog in Oekraïne

Rusland geeft toe dat het achter een van zwaarste raketaanvallen van oorlog zat: ‘Er waren veel neonazi's aanwezig’

Van het dorpscafé annex winkel in Hrzoa bleef niets over behalve een hoop stenen en puin.Beeld DAVID GUTTENFELDER/NYT

Rusland heeft toegegeven dat het achter de raketaanval zat op het Oekraïense dorpje Hroza waarbij vorige week 52 doden vielen. Volgens de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties waren er veel ‘neonazi's’ en militairen aanwezig op een wake voor een omgekomen Oekraïense soldaat.

De brutale aanval met een kruisraket op het amper 300 inwoners tellende dorpje Hroza in het noordoosten van het land, op een kleine 50 kilometer van het front, schokte Oekraïne en de wereld. Tweeënvijftig mensen, de meesten onder hen burgers, kwamen om het leven toen ze aanwezig waren op een herdenkingsdienst voor een eerder omgekomen militair in een café annex buurtwinkel. Het ging om een van de zwaarste raketaanvallen op burgerdoelen sinds het begin van de Russische invasie.

Maar volgens de Russische ambassadeur bij de VN, Vassily Nebenzia, was de aanval met een Iskander-kruisraket wel degelijk gelegitimeerd, zo zei hij maandagavond op een bijeenkomst van de Veiligheidsraad in New York. Oekraïne had om de zitting gevraagd. Volgens Nebenzia was de omgekomen soldaat “een hooggeplaatste Oekraïense nationalist” en waren er “veel neonazistische medeplichtigen aanwezig” op de wake.

Twitter bericht wordt geladen...

De uitspraak van Nebenzia is in directe tegenspraak met Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov, die vrijdag nog zei dat Rusland niets met de aanval te maken had. “Het Russische leger valt geen burgers of burgerdoelwitten aan”, klonk het afgemeten. Dat laatste herhaalde Nebenzia ook. “Als Kiev soldaten verzamelt op een bepaalde plaats, worden ze een legitiem doelwit voor aanvallen, ook vanuit het oogpunt van het internationaal humanitair recht.”

Ferit Hoxha, de Albanese ambassadeur en tijdelijke voorzitter van de VN-Veiligheidsraad, zei dat de aanval en de hoge dodentol “opnieuw de verschrikkelijke prijs aantonen die burgers 20 maanden na de invasie van de Russen nog altijd betalen”. Hoxha had het over “verschrikkelijke misdaden” en verklaarde dat Rusland “de universele oude wet van absoluut respect voor rouwenden heeft geschonden”. De vertegenwoordiger van China, bondgenoot van Rusland, noemde het hoge aantal burgerslachtoffers, “zorgwekkend”.

Familieleden begraven een slachtoffer van de raketaanval op Hroza.Beeld Getty Images

Lees ook

‘Een keerpunt in de oorlog’: Rusland herovert Oekraïens terrein

De Amerikaanse viceambassadeur Robert Wood vroeg de hele Veiligheidsraad om het “verschrikkelijke feit te laten bezinken dat er nu gerouwd moet worden om hen die waren samengekomen om te rouwen”. Ook de VN zelf veroordeelden de aanval vorige week al scherp en hebben forensische onderzoekers naar het dorp gestuurd om de aanval te onderzoeken.

De wake in Hroza werd gehouden voor Andriy Kozyr, die vorig jaar omkwam bij gevechten met de Russische invasiemacht. Kozyr werd eerst elders in het land begraven aangezien zijn thuisdorp op het moment van zijn overlijden nog onder Russische bezetting stond. Meer dan 15 maanden na zijn dood besliste zijn familie hem te herbegraven. Onder de doden van de raketaanval waren ook zijn zoon Dmytro en zijn schoondochter Nina.

Nieuwe graven op het kerkhof van Hroza waar de 52 slachtoffers van de Russische raketaanval worden begraven.Beeld REUTERS