Archieffoto ter illustratie
Archief

Na Nederland nu ook besmetting van blauwtong bij schapenbedrijf in Merksplas, geen gevaar voor de mens

Bij een schapenbedrijf in Merksplas, in het noorden van de provincie Antwerpen, is een geval van blauwtong vastgesteld. Dat blijkt uit een verdacht staal dat onderzocht werd door Sciensano. Bij het bewuste schapenbedrijf vertoonde één dier symptomen van blauwtong: koorts, longproblemen, stijfheid en neusvloei. Blauwtong is niet gevaarlijk voor de mens. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) roept veehouders op tot waakzaamheid.

Maandag werd bij een schapenbedrijf in Merksplas een mogelijk geval van blauwtong ontdekt. Het staal werd door Sciensano onderzocht en daaruit blijkt nu dat het effectief om een besmetting met blauwtong serotype 3 gaat.

Blauwtong is een ziekte bij schapen, runderen en geiten. Bij een besmetting ontwikkelen ze koorts en krijgen ze ontstekingen en wondjes in de mond. De dieren kunnen ook een dikke blauwe ontstoken tong krijgen en ze kunnen manken door ontstoken klauwen. Daarna volgt een traag herstel of mogelijk de dood. De ziekte gaat al een maand rond in Nederland, het blauwtongvirus is daar ondertussen opgedoken op meer dan 900 locaties. Bij het schapenbedrijf in Merksplas vertoonde één schaap symptomen. Het dier had koorts, longproblemen, stijfheid en neusvloei maar is intussen aan de betere hand. De andere dieren vertonen nog geen enkel symptoom.

BEKIJK - De schapen van Werner Aerts krijgen sinds kort look bij hun voeding: "Alle middelen helpen om blauwtong buiten te houden":

Videospeler inladen...

Niet gevaarlijk voor de mens

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) roept veehouders op tot waakzaamheid. Ze worden verzocht om bij een vermoeden van besmetting onmiddellijk hun dierenarts te contacteren en de Lokale Controle Eenheid van het FAVV te verwittigen. Het virus wordt overgedragen via knijten. Het is daarom weinig effectief om extra maatregelen op te leggen, klinkt het. Voor het serotype 3 is op dit moment ook geen Europees goedgekeurd vaccin beschikbaar. Voor mensen is de ziekte op geen enkele manier besmettelijk of gevaarlijk, zelfs niet wanneer je besmet schapenvlees zou eten of besmette schapenmelk zou drinken.

Meest gelezen