CHPV Offshore film & photography

Jan De Nul begonnen met bouw grootste windmolenpark ter wereld, voor kust Verenigd Koninkrijk

Jan De Nul uit Aalst heeft de eerste windmolen geplaatst van het grootste windmolenpark ter wereld, voor de kust van het Verenigd Koninkrijk. In totaal zal het bedrijf 277 zulke windmolens bouwen.

Jan De Nul, met thuisbasis in Aalst, is al een tijdje veel meer dan een baggerbedrijf. Het is ook een wereldspeler in het aanleggen van kunstmatige eilanden en het plaatsen van windmolens op zee. Het bedrijf is nu begonnen met de aanleg van het grootste windmolenpark ter wereld. Het heeft de eerste molen geplaatst op de Dogger Bank op 130 kilometer voor de kust van het Verenigd Koninkrijk.

De wieken van de windmolen reiken tot wel 260 meter boven de zeespiegel en de wieken zelf zijn 107 meter lang. Om het gevaarte op zijn plaats te krijgen werd de Voltaire ingeschakeld, een reusachtig schip dat speciaal gebouwd werd om offshore windmolens te plaatsen. De kraan op het schip kan tot 3.200 ton hijsen. 

Als het windmolenpark afgewerkt is, zullen er 277 windmolens staan. Die moeten genoeg elektriciteit produceren voor 6 miljoen huishoudens in het Verenigd Koninkrijk, of ongeveer 5 procent van de elektriciteitsvraag in dat land.

Meest gelezen