© REUTERS

UEFA wijst EK 2028 toe aan de UK en Ierland, EURO 2032 in Italië en Turkije

Het Europees kampioenschap voetbal van 2028 wordt zoals verwacht in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) en Ierland gehouden. EURO 2032 zal plaatsvinden in Italië en Turkije, zo besliste het Uitvoerend Comité van de Europese Voetbalconfederatie UEFA dinsdag in het Zwitserse Nyon. Het eerstvolgende EK wordt komend jaar in Duitsland afgewerkt.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

Er moest aan de oevers van het Meer van Genève niet veel gediscussieerd worden, want voor beide toernooien was er door omstandigheden slechts één kandidatuur overgebleven. Voor EURO 2028 is dat het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) in een gezamenlijke kandidatuur met Ierland. In totaal werden er tien stadions voorgesteld voor EK-wedstrijden: Wembley, Hampden Park, Principality Stadium, Tottenham Hotspur Stadium, Etihad Stadium, St James’ Park, Villa Park, Hampden Park, Aviva, Casement Park en het nog te bouwen nieuwe stadion van Everton. Engeland organiseerde eerder al het WK van 1966 en EURO 1996, terwijl heel wat wedstrijden van EURO 2020 op Wembley en in Hampden Park gespeeld werden. Ook het EK vrouwenvoetbal van vorig jaar werd in Engeland georganiseerd. Het gastland ging daarin met de Europese titel aan de haal.

Aanvankelijk had ook Turkije zijn kandidatuur ingediend, maar de Turken voelden aan dat het bid uit het VK en Ierland in poleposition lag en trokken zich terug om zich te concentreren op het EK van 2032. Daarvoor was ook Italië kandidaat, maar afgelopen zomer kondigden beide landen aan er een gezamenlijke kandidatuur van te maken. Turkije, dat in het verleden al meermaals naast de organisatie van grote voetbaltoernooien greep, verzekert zich zo van de co-organisatie. De UEFA moet daarvoor nog wel even aan de eigen reglementen morrelen, aangezien organiserende landen in principe ook buurlanden moeten zijn.

© AFP

In totaal stelden beide landen twintig potentiële EK-stadions voor. In oktober 2026 zullen er tien daarvan gekozen worden, vijf per land. In Italië zijn de kandidaten San Siro (Milaan), Olimpico (Rome), San Nicola (Bari), Stadio Diego Armando Maradona (Napoli), Artemio Franchi (Firenze), Juventus Stadium (Turijn), Luigi Ferraris (Genua), Marcantonio Bentegodi (Verona), Renato Dall’Ara (Bologna) en Sant’Elia (Cagliari). Turkije komt met Atatürk (Istanboel), Ankara Stadium (Ankara), Ali Sami Yen (Istanboel), Sükrü Saracoglu (Istanboel), Timsah Arena (Bursa), Senol Gunes (Trabzon), Metropolitan Stadium (Konya), Kalyon Stadium (Gaziantep), Eskisehir Stadium (Eskisehir) en Antalya Stadium (Antalya) op de proppen.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer