Er is een enorm tekort aan kopermijnen: weer een groot obstakel voor de energietransitie

Het kopermijntekort dreigt te verergeren naarmate de wereldwijde vraag naar koper toeneemt. Uiteindelijk zouden we te maken kunnen krijgen met een ernstige kopercrisis, een aanzienlijke bedreiging voor de strijd tegen klimaatverandering.

Waarom is dit belangrijk?

Iedereen is geobsedeerd door lithium, dat wereldwijd een ware rush ondergaat. Maar we mogen koper niet vergeten, dat net zo belangrijk is in de energietransitie. Dankzij zijn unieke eigenschappen heeft het metaal talrijke toepassingen in hernieuwbare energiesystemen zoals zonnepanelen, energie-opslag en vooral elektrische voertuigen.

De belangrijkste punten: Wereldwijde koperproducenten waarschuwen voor een gebrek aan mijnen om het metaal te ontginnen. Volgens Goldman Sachs is het aantal vergunningen voor nieuwe kopermijnen tot het laagste punt in tien jaar tijd gedaald. Dit is bijzonder zorgwekkend, gezien de tijd en investeringen (tussen de tien en twintig jaar) die nodig zijn voor vergunningsverleningen en mijnbouwprojecten.

  • Politieke leiders aarzelen om te investeren in kostbare en langdurige mijnbouwprojecten va
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer