© AFP

Voetbalster Jenni Hermoso getuigt in rechtbank over ‘kusgate’: “Pas in kleedkamer begon ik te beseffen dat er iets abnormaals gebeurd was”

Voetbalster Jenni Hermoso (33) heeft voor de rechtbank in Madrid een getuigenis afgelegd over de omstreden kus van gewezen bondsvoorzitter Luis Rubiales. Daarin stelt de Spaanse wereldkampioene dat ze zich “niet gerespecteerd” voelde in de hele heisa die daarop volgde.

Vincent Van Genechten
Bron: Marca, NOS

Volgens Gouden Bal-winnares Alexia Putellas, Irene Paredes en Misa Rodriguez werd Hermoso na de gewonnen WK-finale tegen haar wil op de mond gekust door Rubiales, die nadien in een storm van kritiek terechtkwam en intussen moest opstappen. Daarnaast verklaarden de drie speelsters onlangs voor de Audiencia Nacional, de belangrijkste strafrechtbank in het land, dat er nadien door Rubiales en zijn entourage druk werd uitgeoefend op Hermoso om te verklaren dat ze had ingestemd met de kus. De drie speelsters waren opgeroepen als getuigen.

Nu was het dus de beurt aan Hermoso zelf. “Ik was in shock. Het was een historische gebeurtenis waar we ons hele leven voor hebben gewerkt, iets wat ik nooit voor mogelijk had gehouden. Hoe had ik dit moeten verwachten tijdens een medaille-uitreiking na een WK-finale? Er was zo veel emotie, zo veel vreugde. Door de adrenaline knuffelde ik hem. Hij was een betrouwbaar persoon en niemand verwachtte dit, hoe spontaan het ook was. Het enige wat ik me verder herinner is dat hij zei: We hebben het WK dankzij jou gewonnen. Daarna is er niets meer gezegd, pakte hij mijn hoofd vast en kuste hij me op mijn mond. Daarna moesten we direct het podium op.”

Volgens Hermoso riep Rubiales haar naar buiten om zijn actie goed te praten. “En toen zei hij ineens dat hij nog iets wilde zeggen in de kleedkamer”, vertelde ze. “Toen we binnenkwamen, probeerde hij de aandacht van het moment af te leiden door te beginnen over de reis naar Ibiza die we hadden verdiend met onze wereldtitel. Hij had toen de hele tijd zijn hand op mijn schouder. Ik begon echter in te zien dat er iets ernstigs aan de hand was. Ik begon te beseffen dat er iets abnormaals was gebeurd.”

© Marca

Daarna ging de bal aan het rollen. “Ik voelde me als speelster en werknemer van de Spaanse voetbalbond door niemand beschermd. Ze vroegen mij om hen te helpen, maar niemand beschermde mij. Ze hebben mijn imago aangetast. Ik verdien het niet om dit allemaal te hebben meegemaakt. Waarom moet ik huilend in mijn kamer zitten terwijl ik niks fout heb gedaan? Ik moest vertrekken uit Madrid vanwege de enorme druk.”

Geen respect

Rubiales kreeg vorige maand een dagvaarding in de bus, op beschuldiging van seksuele agressie en uitoefening van dwang. In een eerste hoorzitting ontkende hij de beschuldigingen, maar werd er wel een contactverbod ingesteld. Als alle verhoren zijn afgelopen, zal de onderzoeksrechter beslissen of er een verdere vervolging door de rechtbank zal gebeuren.

“Ik voelde me niet gerespecteerd. Op dat moment respecteerde hij mij niet als speler en als mens. Wat ik meemaakte, is iets historisch. Maar zij lieten mij iets ondergaan waar ik niet naar op zoek was en waar ik zelf geen invloed op had”, aldus Hermoso, die meteen na de feiten (in de kleedkamer en op de bus) meelachte om het plezier van haar ploeggenotes niet te verpesten. “Er werd grappig over gedaan, maar ik voelde mij er niet comfortabel bij omdat het uiteindelijk iets was wat er met mij gebeurd was.”

Sinds het losbarsten van de affaire rond voormalig bondsvoorzitter Luis Rubiales werden Andreu Camps, vertrouweling van Rubiales, integriteitsdirecteur Miguel García Caba en vrouwenbondscoach Jorge Vilda reeds aan de deur gezet. Vrijdag werd Garcia-Cuervo, net als mannenbondscoach Luis de la Fuente, opgeroepen door de onderzoeksrechter in Madrid als getuige.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer