© rr

Premier De Croo in State of the Union: “Wij zijn het geld niet gaan zoeken bij de werkende middenklasse”

Premier Alexander De Croo (Open Vld) geeft tekst en uitleg bij de begroting die zijn federale regering in elkaar heeft gebokst. Volg de State of the Union hier live van 14.15 uur.

Arnout Gyssels

Na een minuut stilte voor de slachtoffers van het geweld in Israël en Palestina, begint ook premier Alexander De Croo (Open Vld) zijn beleidsverklaring met steunbetuigingen aan het adres van de slachtoffers in Israël en het Midden-Oosten. “De doodsangsten die mensen uitstaan, gijzelingen van jonge festivalgangers, tot zelfs het kidnappen van kinderen is van een onaanvaardbare barbarij. (...) Dit soort van blinde en laffe terreur maakt elk perspectief tot vrede en veiligheid in de regio onmogelijk.”

De Croo staat even stil bij de crisissen waar zijn regering mee af te rekenen had. Hij maakt zich sterk dat de overheidsfinanciën stap voor stap in de goede richting te gaan. “De rekeningen op orde is belangrijk. Tegelijk investeert de regering in de toekomst.”

Door btw-kortingen in de bouw, door “samenlevingsdienst” en natuurlijk door flexi-jobbers, de liberale trofee uit zijn laatste begrotingsakkoord van deze legislatuur. “Bijna 500.000 mensen die de kans zullen krijgen om op een voordelige manier bij te kunnen verdienen.”

“Zuinig geweest”

De Croo krijgt de handen op elkaar als hij het heeft over waar zijn regering het geld gaan zoeken is. “Wij zijn het geld niet gaan zoeken bij de werkende middenklasse. We zijn zuinig geweest op de overheid en we hebben een eerlijke bijdrage gevraagd aan de grootbanken. En ja, ze zullen die betalen.”

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de begrotingsperikelen van de baan zijn. “De weg naar een evenwicht duurt langer” door het vele geld dat de regering uittrok voor de ondersteuning van bedrijven en mensen in de crisis. Maar er is ook een positieve kant. “Deze regering heeft de portemonnee van de mensen beschermd.” En wie een minimumloon krijgt, mag op 50 euro extra rekenen.

© BELGA

“Velen hebben beloften gemaakt, deze regering heeft beloften ingelost”, zegt De Croo. Hij wijst op de minimumpensioenen die boven de 1.500 euro zitten, de mensen geholpen tegen de energie-crisis, de twee jongste kerncentrales verlengd en alle gevangenisstraffen - ook de korte - worden uitgevoerd. De oppositie begint stevig te joelen.

“Wij passen voor doemdenken en hebben ambitie getoond”, begint De Croo zijn favoriete aanvalslijn. Hij haalt voorbeelden aan. “In België was de prijs voor aardgas in september het laagste van de hele EU, zowel voor kmo’s als voor huishoudens.” En de verlenging van de kerncentrales garandeert de energiezekerheid. “De zuurstof voor onze bedrijven.”

Europees voorzitterschap

Vervolgens snijdt De Croo een lastiger onderwerp aan voor zijn regering: de migratiecrisis. “We hebben vandaag 34.000 opvangplaatsen. Maar de winter komt eraan en we willen klaar zijn. Niemand zal in een bed moeten slapen.” Maar hij zegt er meteen ook bij dat extra opvangplaatsen alleen het probleem niet zullen oplossen. “We kunnen niet tot in het oneindige opvang blijven bijbouwen. We kunnen niet tot in het oneindige het werk doen van andere Europese lidstaten.” Dus zal een migratiepact één van de speerpunten zijn van het Europese voorzitterschap van ons land.

“Wij willen dat de Unie economisch sterker is, dat ze groener is en dat ze veiliger is. De strijd tegen klimaatverandering, dat kunnen we niet alleen. De strijd tegen migratie, dat kunnen we niet alleen. De strijd voor een sterkere Europese industrie, dat kunnen we niet alleen.”

De Croo wil ambitieus zijn in de technologische race. “Snelheid is de sleutel. Wij geloven dat digitale industrialisatie ons in een betere concurrentiepositie kan brengen ten opzichte van de Verenigde Staten en China.”

Dan gaat de State of the Union verder naar het veiligheidsbeleid. Over Brussel-Zuid en over de drugscriminaliteit in Brussel. “Het narcoterrorisme bedreigt de hoofdstad en dat willen we niet laten gebeuren.” En ook in de strijd tegen seksueel misbruik, wil hij stappen zetten. “Daarom voorzien we tegen volgend jaar 13 gespecialiseerde Zorgcentra na Seksueel Geweld om slachtoffers beter op te vangen. Voor elk slachtoffer van seksueel geweld zal er op maximum een uur afstand een centrum beschikbaar zijn.”

© BELGA

Modern bestuur

Afsluiten doet De Croo met een blik vooruit naar 9 juni. Over de vele jongeren die dan voor het eerst hun stem uitbrengen. “Op het moment dat een oorlog woedt op een paar duizend kilometer van hier. Tijdens de warmste zomer ooit gemeten. Terwijl ze zich afvragen of morgen wel beter zal zijn dan vandaag.”

Die jonge mensen kun je enkel overtuigen met “resultaten, niet met valse plat populistische antwoorden”. “Wat jonge mensen van ons verwachten is een modern bestuur dat hen voortstuwt. Er is een grote stille meerderheid die kiest voor samenwerken. Die een bijdrage levert aan onze samenleving.”

“Er rest ons nog acht maanden om verder te werken. Met veerkracht en met vertrouwen. Vol energie en met de vaste wil om ons land sterker te maken.” De handen van de meerderheid gaan op elkaar. De State of the Union zit erop.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer