© AFP

Europa maakt 3,5 miljoen euro humanitaire noodhulp voor Afghanistan vrij na aardbeving

De Europese Unie maakt 3,5 miljoen euro vrij om humanitaire noodhulp te kunnen bezorgen aan de Afghaanse bevolking. Zaterdag werd de provincie Herat in het westen van Afghanistan getroffen door een hevige aardbeving, en sindsdien vonden ook al verschillende hevige naschokken plaats.

mts
Bron: BELGA

Van het voorziene bedrag gaat 2,5 miljoen euro naar de partnerorganisaties van de EU op het terrein. Dat heeft de Commissie dinsdag bekendgemaakt.

Bij de initiële aardbeving met een kracht van 6,3 en de eerste naschokken zouden volgens het Afghaanse ministerie van Rampenbestrijding meer dan 2.400 dodelijke slachtoffers gevallen zijn. Het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden (OCHA) van de Verenigde Naties spreekt over meer dan duizend doden. Maandag vond nog een naschok met een kracht van 5,1 plaats.

Om de meest urgente noden van de getroffen Afghaanse bevolking te lenigen, trekt de Commissie nu dus 3,5 miljoen euro uit. Dat bedrag komt bovenop de 89 miljoen euro die voor 2023 al toegekend was aan de humanitaire partnerorganisaties van de EU die in Afghanistan aan het werk zijn.

Daarbovenop maakt de Commissie voor 1 miljoen euro aan materiële hulp vrij, die afkomstig is van haar voorraden die in Dubai opgeslagen zijn. Het gaat onder meer om tenten en medische noodkits. Om die materialen te bezorgen, zal een humanitaire luchtbrug worden ingelegd. Voor eerdere hulpverdeling werden al 31 vluchten naar het geïsoleerde Afghanistan ingelegd. De laatste was op 7 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer