Premier Alexander De Croo (Open VLD) in laatste State of the Union: "Deze regering heeft beloftes ingelost"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft in de Kamer zijn laatste State of the Union van deze regeerperiode gegeven. In zijn beleidsverklaring verdedigde hij het begrotingsakkoord. De premier blikte ook terug op de afgelopen jaren. "Ondanks alle crisissen en uitdagingen op ons pad, is ons land vandaag in goeie doen."

De premier opende na een minuut stilte zijn beleidsverklaring met een steunbetuiging aan Israël. "Ik wil in naam van ons land onze steun uitspreken aan de mensen in Israël. Dit soort van blinde en laffe terreur maakt elk perspectief tot vrede en veiligheid in de hele regio onmogelijk. Geweld kan nooit de oplossing zijn", zei De Croo. 

"Op koers met begroting"

Meer dan 30 uur aan één stuk had De Croo afgelopen dagen nodig om de liberalen en socialisten in zijn regering op één lijn te krijgen. Zo ver als vorig jaar kwam het niet, toen de ministers pas een compromis bereikte luttele uren voor de premier zijn State of the Union moest geven. De Croo kon relatief uitgeslapen het parlement toespreken. 

"We zitten op koers met onze begroting", maakt De Croo zich sterk. "Budgettaire mirakels bestaan niet. Drie jaar besturen in crisistijden lost niet alle structurele problemen van het Belgische begrotingsbeleid op. Maar door stappen te zetten in de pensioenhervorming en meer mensen aan de slag te houden, gaan we erop vooruit."   

Het begrotingstekort van de federale overheid zou volgend jaar onder 3 procent duiken.  Het totale begrotingstekort van ons land - met ook de deelstaten en lokale besturen meegerekend - bedraagt zo'n 5 procent. Het is afwachten hoe de EU, dat een begrotingstekort van maximaal 3 procent verwacht, daarop zal reageren.

De premier benadrukte dat deze begroting een investering in de toekomst is. De regering steunt jonge gezinnen door een verlaging van de btw in de bouw en via flexi-jobs moeten duizenden vacatures sneller ingevuld worden, maakt De Croo zich sterk. Lees hier alle maatregelen die de regering nam.  

BEKIJK - De Croo: "We hebben onze beloftes waargemaakt":

Videospeler inladen...

Terugblik

Negen maanden voor de verkiezingen nam De Croo ook de tijd om terug te blikken op de afgelopen jaren. "Deze regering heeft beloftes ingelost." Een uitspraak die op hoongelach werd onthaald door de oppositie. Er volgde een opsomming van de verwezenlijkingen tijdens zijn premierschap: onder meer de verhoging van de minimumpensioenen, het sociaal tarief, het nieuwe strafwetboek en het in stand houden van de competitiviteit van de bedrijven. "Ondanks alle crisissen en uitdagingen op ons pad, is ons land vandaag in goeie doen", besloot hij.  

Ondanks alle crisissen en uitdagingen op ons pad, is ons land vandaag in goeie doen

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

In lijn met zijn speech enkele weken geleden bij de VN in New York, riep De Croo opnieuw op tot een Europees migratiepact. "We moeten weg van het model van ongecontroleerde migratie, naar circulaire migratie. Waarin er meer legale mogelijkheden zijn voor niet-Europeanen, maar de landen van herkomst illegalen ook terugnemen." Ons land zal vanaf januari als voorzitter van de Raad van de EU proberen om het migratieakkoord goedgekeurd te krijgen. 

BEKIJK - Premier De Croo verdedigt begroting, oppositie is niet onder de indruk:

Videospeler inladen...

Morgen volgt in het parlement het debat over de begroting. De premier en de ministers verdedigen dan in detail de beslissingen die ze afgelopen weekend namen. 

Meest gelezen