© REUTERS

Rode Duivel Timothy Castagne hekelt Thibaut Courtois eerst en belt hem nadien op

De zaak-Courtois is bij de Rode Duivels nog geen afgesloten hoofdstuk. In een fel interview met Le Soir was Timothy Castagne (27) messcherp voor de keeper die de nationale ploeg geblesseerd verliet toen hij de kapiteinsband niet kreeg. Een dag later betreurde de rechtsback de timing van zijn woorden. De ex-Genkie telefoneerde ook met Courtois.

Jürgen Geril

Hij was voorzien op de persconferentie bij de Rode Duivels om de EK-kwalificatiematchen tegen Oostenrijk en Zweden te bespreken. De media verwachtten een ietwat geruisloos optreden, maar Timothy Castagne paste daar zelf een mouw aan door vooraf zijn gedacht te zeggen in de krant Le Soir. “Willen we deze groep Rode Duivels opofferen voor één speler?”, klonk het. “Het zou raar zijn als Thibaut Courtois terugkomt alsof er niets gebeurd is. Er was het verhaal van de aanvoerdersband, die foto van zijn knie in het vliegtuig en dat poseren met de kapiteinsband op zijn huwelijk. Hij speelde met de pers en dat hadden wij niet nodig.”

Sluimer-gevaar

De ex-verdediger van KRC Genk nam niet bepaald een blad voor de mond. We zijn nu vier maanden nadat de geblesseerde Thibaut Courtois zijn biezen pakte bij de Duivels en de zaak sluimert nog altijd. De voetbalbond had het graag al opgelost. Begin augustus plande technisch directeur Frank Vercauteren een ontmoeting met Courtois in Madrid, maar net toen scheurde de Bilzense keeper zijn kruisband en bleef de zaak toch gisten. Wie het discours van Castagne in Le Soir las, begreep dat een comeback zonder oprechte spijtbetuiging wat de Fulham-speler betreft niet voor de hand zal liggen.

Maar vertolkt Castagne ook de mening van de hele kern? Castagne zei nog: “Ik pretendeer niet voor de hele groep te praten, maar ik sprak met enkele jongens die er hetzelfde over denken.”

© BELGA

Contact met Courtois

Castagne klonk dinsdag - op voorspraak van zijn entourage? - dus plots milder dan in zijn interview bij de krant Le Soir. “Ik ben niet op mijn vingers getikt”, stelde de rechtsback wel. “Alleen was de timing van mijn woorden niet slim. Ik had er niet weer over moeten beginnen. We hebben twee belangrijke matchen voor de boeg en de focus moet daarop liggen. Ik heb vanmorgen (na het interview, nvdr.) ook gesproken met Thibaut. Of hij boos is, moet je aan hem vragen. De inhoud van het gesprek blijft tussen ons.”

Zo’n telefoontje tussen twee partijen die tegenover elkaar staan kan louterend werken. De brokken vallen misschien te lijmen. “Thibaut Courtois blijft de beste keeper ter wereld, zelfs al hebben we met Koen Casteels nog een grote keeper”, gaf Castagne nog mee. “We zien wel wat de toekomst brengt. Zijn terugkeer hier zal niet enkel van ons afhangen. Wij focussen nu op de wedstrijden en hij op zijn revalidatie.”

“We zien wel wat de toekomst brengt. Zijn terugkeer hier zal niet enkel van ons afhangen. Wij focussen nu op de wedstrijden en hij op zijn revalidatie”

Timothy Castagne

Rode Duivel

Het verhaal is dat het nu goed loopt bij de Rode Duivels. Aan een puntje heeft België straks genoeg om zich te kwalificeren voor het EK 2024 in Duitsland. Zonder Courtois werd gewonnen van Estland (2 keer) en Azerbeidzjan zonder één tegengoal. Tegen dat soort tegenstanders kunnen de Belgen dus best zonder hun doelman van wereldklasse. Maar de Duivels zijn natuurlijk ook niet naïef. Iedereen - de leidersfiguren binnen de groep voorop - weet hoeveel ervaring Thibaut Courtois heeft. Nu spelen ze nog kwalificaties, soms tegen kleinere voetballanden. Maar als ze pakweg nog eens in een kwartfinale van een EK of WK belanden, kan het metier en de rust van Courtois erg van pas komen. Dan zou het gemis groter kunnen zijn dan nu wordt gedacht. Al zal het wat bemiddeling kosten om de hele spelersgroep weer op één lijn te krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer