Vanaf vandaag verboden: glitters moeten uit de winkelrekken verdwijnen

Door een Europees verbod, ingevoerd om de vervuiling door microplastics aan te pakken, zullen ook bij ons vanaf vandaag losse glitter en andere glitterproducten uit de winkelrekken moeten verdwijnen. In Duitsland heeft datzelfde verbod al zijn gevolgen.

mtm

Om (kinder)feestjes mee op te vrolijken, om je make-up of nagellak die extra touch te geven of gewoon om leuk mee te knutselen. Glitter wordt nu nog voor van alles en nog wat gebruikt. Maar buiten vervelend om nadien weer alles proper te krijgen, is glitter ook schadelijk voor het milieu. Het behoort namelijk tot de microplastics. Dat zijn minuscule stukjes plastic die fabrikanten bewust aan hun producten toevoegen om een bepaalde kleur of textuur te bekomen. De deeltjes breken echter niet af in de natuur en komen daardoor via drinkwater en voedsel in ons lichaam terecht. Volgens schattingen komt er in de Europese Unie alleen jaarlijks zo’n 42.000 ton aan microplastics vrij.

Om die vervuiling tegen te gaan, voerde de Europese Commissie op 25 september de Reach-wetgeving in. Concreet betekent dat een verbod op plasticdeeltjes die kleiner dan 5 millimeter en onoplosbaar zijn en niet afgebroken worden in de natuur.

LEES OOK. Plastic glitters zijn voortaan verboden: dit zijn vijf alternatieven

Zoeken naar alternatieven

Hoewel de wetgeving hier amper het nieuws haalde, gaan de eerste verboden ook bij ons al op 15 oktober in. Vanaf dan mogen te koop aangeboden producten geen microbeads of glitter meer bevatten. Microbeads zijn kleine, plastics bolletjes die worden toegevoegd aan verzorgings- en schoonmaakproducten, in het geval van glitter gaat het zowel om losse glitter als om alle producten (zoals bepaalde make-up of kinderspeelgoed) waarin glitter verwerkt zit.

“De EU neemt de laatste vonkjes glamour weg. Ik gebruik drie potten glitter per jaar. Mijn leven is heel kleurrijk”

Luca Valentino

Deelnemer ‘Deutschland sucht den superstar’

De fabrikanten van andere producten krijgen iets meer tijd (tot wel twaalf jaar) om zich aan het verbod aan te passen en om alternatieven te vinden. Zo mogen er op termijn bijvoorbeeld ook geen rubberkorrels in kunstgrasvelden meer gebruikt worden en mogen er geen microplastics meer worden toegevoegd aan wasmiddelen, wasverzachters, speelgoed...

Toename in Duitsland

Bij ons zijn er voorlopig geen cijfers beschikbaar, maar in Duitsland heeft het nakende verbod de voorbije weken wel tot een enorme toename in de verkoop van glitterproducten geleid. Iets wat ook nog eens extra geboost wordt door de uitspraken van lokale beroemdheden als Sam Dylan (een deelnemer aan de Duitse Celebrity big brother) en Luca Valentino (Deutschland sucht den superstar). “Ik hoorde van het verbod tijdens een tv-opname waarin we glitter gebruikten. Ik ben daar echt van geschrokken, in mijn wereld moet alles schitteren”, aldus Dylan. Valentino beschuldigde de EU er dan weer van “de laatste vonkjes glamour weg te nemen”. “Ik gebruik drie potten glitter per jaar. Mijn leven is heel kleurrijk.”

LEES OOK. Belg onderschat hoeveel plastic er in oceanen terechtkomt: “We consumeren elke week het equivalent van een bankkaart”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER