LECLERCQ Olivier / hemis.fr

Gentenaars zien toeristen almaar minder graag komen en vrezen voor leefbaarheid 

Twee op de drie Gentenaars vinden het stadscentrum overvol. Dat blijkt uit een nieuw bewonersonderzoek van Toerisme Vlaanderen en de stad Gent. Ruim de helft van de ondervraagden zegt sommige stadsdelen op bepaalde momenten van de dag te willen mijden. Het comfort en de leefbaarheid lijden volgens evenveel mensen onder het toerisme. Het enthousiasme in Gent over toeristen neemt af in vergelijking met het vorige onderzoek. 

De Gentenaars zijn niet onverdeeld gelukkig met de populariteit van hun stad bij binnen- en buitenlandse toeristen. Uit een bevraging bij bijna 1.800 Gentenaars, door Toerisme Vlaanderen en de stad, blijkt dat een ruime meerderheid (66 procent) vindt dat het centrum overvol is. Meer dan de helft van de Gentenaars vindt het oncomfortabel in bepaalde stadsdelen en stelt dat de voordelen van toerisme niet langer opwegen tegen de nadelen. Bij de laatste stelling zitten Gentenaars op hetzelfde niveau als de inwoners van Brugge.  

In vergelijking met het vorige bewonersonderzoek, twee jaar geleden, neemt het aantal Gentenaars dat vindt dat de stad promotie moet maken voor toerisme verder af (van 60 naar 52 procent). Ook daar evenaren Gentenaars nu de Bruggelingen, in de andere Vlaamse kunststeden is er veel meer animo om actief toeristen aan te trekken.  Rond de 40 procent van de Gentenaars onderschrijft de stelling 'dat de stad niet meer van ons' is en 'dat toeristen voor overlast zorgen'. Het percentage is met 10 procent toegenomen in vergelijking met het vorige onderzoek. 

Niet alleen slecht nieuws

De Gentenaars zien wel voordelen van toerisme, maar hebben reserves. Ruim de helft vindt dat toeristen ervoor zorgen dat er meer leven in de brouwerij is, de economie er wel bij vaart en de stad er (door investeringen) beter uitziet. Ze willen actief betrokken worden bij een beleid rond toerisme. Gentenaars zijn fier (71 procent) en willen toeristen wel graag vertellen over hun stad (75 procent).

"Duurzaam toerisme"

De stad benadrukt ook die positieve noten, maar stelt niet blind te zijn voor de bezorgdheid bij de inwoners."Ik ben blij dat de Gentenaar zo kritisch is en blijft. Daar gaan we als stad verder mee aan de slag. We zijn er overigens al sinds het begin van deze bestuursperiode mee bezig. We richten ons niet op de selfietoerist die maar enkele uren in de stad is, maar wel op de pyjamatoerist die langer in de stad blijft", zegt schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). 

We gaan echt voor de pyjamatoerist en niet voor iemand die hier maar enkele uren is om wat selfies te nemen 

schepen Bram Van Braeckevelt (Groen)

De schepen stelt dat er nu al maatregelen in zwang zijn die voor meer duurzaam toerisme moeten zorgen. Gent heeft nu al een stop voor nieuwe vakantiewoningen (zoals AirBnB's). We hebben recent ook de toeristentaks aangepast en het cruisetoerisme wordt ook ingeperkt", stelt Van Braeckevelt. De stad zegt voluit de kaart van duurzaam toerisme te trekken. Gent belooft ook in de toekomst maatregelen te blijven nemen om overlast door toerisme in te dijken. "We gaan de spreiding van de hotels bekijken en willen grote autobussen verbieden in het stadscentrum."

De toeristen zelf zijn overigens, volgens een marktonderzoek van Toerisme Vlaanderen, erg tevreden over Gent. De stad scoort net geen 9 op 10. Vooral cultuur en lekker eten en drinken lokken toeristen naar de stad. Gent verwacht dat er dit jaar zo'n 1,5 miljoen overnachtingen gehaald zullen worden. 

De cijfers uit dit artikel komen uit het Vlaams bewonersonderzoek dat mee is uitgevoerd door de stad. Het hele onderzoek staat ook online en kan je lezen op de website van Toerisme Vlaanderen

Meest gelezen