Dj Used getuigt op de dag van de geestelijke gezondheid over mentale problemen: "Er is altijd hulp en je bent nooit alleen"

Op de Werelddag van de geestelijke gezondheid heeft dj Used bij Studio Brussel voor het eerst getuigd over de mentale probemen die hij al een tijdje ervaart. Jo Eelen (26) laat zich begeleiden door een therapeut en neemt aangepaste medicatie. Hij raadt iedereen die worstelt met iets aan om daar eerlijk over te praten, met iemand uit je omgeving, een arts of vertrouwenspersoon.

De laatste twee jaar gaat het behoorlijk hard voor dj Used aka Jo Eelen (26). Het dj-leven - met alles wat daarbij komt kijken - weegt op zijn mentale gezondheid. "Vorig jaar vond ik het nog moeilijk om daarover te praten, nu ben ik blij om erover te vertellen want ik heb al een hele weg afgelegd. Misschien durven andere mensen door mijn verhaal ook te praten over moeilijke dingen."

De zomer van 2022 was na twee coronajaren de eerste volwaardige festivalzomer voor Used. Een periode met veel shows, vaak voor een groot publiek van duizenden mensen.

"Ik heb toen gemerkt dat zoiets in mijn hoofd niet goed loopt. Als ik na een druk weekend alleen thuis was, dan stortte ik gewoon in. Mijn hoofd begreep niet wat er gebeurde. Ik kon niet om met die veelheid aan positieve dingen. Resultaat: tegen het einde van de zomer was ik helemaal op."

Na de festivalzomer van 2022 was ik helemaal op

Eelen startte met medicatie, maar voelde zich daar niet helemaal goed bij. "Het vlakt niet enkel de dalen af, maar ook de pieken. Intussen is mijn medicatie aangepast en ben ik gewend aan het effect. Daarnaast heb ik geleerd om mijn persoonlijke leven meer los te koppelen van het artiest zijn. Ik was soms 100% Used, waardoor Jo als persoon niet meer bestond. Deze zomer heb ik het anders aangepakt. Al ben ik nu oplossingen aan het zoeken voor de angst- en paniekaanvallen die ik heb ervaren."

Therapie

Dj Used heeft opnieuw een drukke festivalzomer achter de rug. Maar: door een andere aanpak blikt hij wel terug op mooie zomermaanden. Hij is gaan aankloppen bij een therapeut, om zijn paniekaanvallen onder controle te krijgen en hij heeft ademhalingsoefeningen aangeleerd, die hem vlak voor een show rustiger maken. Dankzij alle gesprekken, aangepaste medicatie en het advies van zijn entourage en andere muzikanten voelt hij zich goed, maar hij is zich bewust van de valkuilen van het artiestenleven.

"Je werkt als artiest hard om ergens te geraken en je plek te verdienen. Als je ergens mag spelen, dan wil je het ook goed doen. Resultaat: stress tijdens de voorbereidingen en vlak voor een show. Vorig jaar bij mijn eerste keer Pukkelpop was ik net niet aan het instorten van de stress. Nu heb ik op aanraden van mijn therapeut geprobeerd om dicht bij mezelf te blijven. Concreet: niet enkel bezig zijn met het publiek maar ook met mijn eigen ervaring. Dit jaar heb ik zelfs gehuild op Pukkelpop. Ik heb mijn set even stilgelegd om het publiek aan te spreken en mijn emoties volledig toe te laten. Het was het mooiste moment uit mijn carrière."

Als er iets is: praat dan, met gelijk wie. Dat lucht enorm op

"Na die drukke zomer probeer ik zo goed mogelijk voor mezelf te zorgen: voldoende slapen, op mijn eten letten en weinig alcohol drinken. Wat ik ook heb geleerd: als er iets is, zeg het dan tegen iemand. Die openheid heeft hetzelfde effect als een geheim delen: het lucht op. Zelfs als de andere persoon gewoon luistert, is dat genoeg. Er is geen praktische oplossing nodig. Weet dat je nooit alleen bent: er is altijd hulp. Wat voor mij ook goed werkt: af en toe niet bereikbaar zijn, muziek beluisteren en terwijl enkele uren poetsen of opruimen."

Als artiest vindt Used natuurlijk ook een uitlaatklep in het maken van zijn muziek. Zeker zijn nieuwste nummer "You say" is op dat vlak erg persoonlijk. "Niet elk nummer hoeft een diepere betekenis te hebben, maar je kan als artiest zeker iets van jezelf in muziek te leggen. Dat is ook een vorm van therapie."

BELUISTER - "You say" van dj Used:

Heb je nood aan een gesprek? Dan kan je 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. Je kan ook chatten via www.tele-onthaal.be.

Jongerenluisterlijn Awel is te bereiken via www.awel.be of via het telefoonnummer 102.

Meest gelezen