© BELGA

Fluxys plant waterstofleiding tussen havens van Gent en Antwerpen

Netbeheerder Fluxys wil in 2025 een nieuwe waterstofleiding aanleggen tussen de havens van Gent (Zelzate) en Antwerpen (Kallo). Dat bevestigt het Departement Omgeving. De Vlaamse regering keurde het ontwerp midden september al goed.

mts
Bron: BELGA

Buurtbewoners kunnen tot begin december bij het Departement Omgeving een bezwaar indienen tegen het ontwerp voor het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP). Volgens Fluxys zullen er zich normaal gezien weinig problemen voordoen, omdat er weinig dorpskernen op het tracé liggen.

“Volgens het ontwerp wordt de leidingstraat Zelzate-Kallo gebundeld met de E34 en een bestaande aardgasleiding”, aldus het Departement Omgeving. “De leidingstraat wordt voorzien ten noorden van de E34. Vanaf Verrebroek en ter hoogte van de Waaslandhaven is geopteerd voor een tracé ten zuiden van de E34.”

Het ondergrondse infrastructuurnetwerk tussen de Vlaamse zeehavens is maar één aspect van de Belgische federale waterstofstrategie. Havenmagazine Flows wijst nog op andere projecten binnen die strategie, zoals de pijpleiding tussen Brussel en Zeebrugge. Leidingen voor waterstof moeten vooral de omschakeling van aardgas naar waterstof faciliteren. Pijpleidingen halen in principe ook vrachtwagens van de weg. 

De papieren versie van het ontwerp ligt ter inzage in de gemeentehuizen van Beveren, Moerbeke, Stekene, Sint-Gillis-Waas, Wachtebeke en Zelzate en digitaal bij het Departement Omgeving. Er zijn in voorgenoemde gemeenten ook infoavonden gepland tussen 16 oktober en 25 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer