Premier De Croo veroordeelt geweld Hamas in Israël: “Van een onaanvaardbare barbarij”

© Kamer

Premier Alexander De Croo heeft tijdens zijn beleidsverklaring dinsdag in naam van de regering zijn steun uitgesproken aan de bevolking van Israël. Hij bestempelde de dodelijke aanval die militanten van Hamas afgelopen weekend vanuit Gaza uitvoerden, “van een onaanvaardbare barbarij”.

mts

Premier De Croo las dinsdagnamiddag zijn beleidsverklaring voor in de Kamer. Daarin staan de krijtlijnen van het beleid dat Vivaldi het laatste jaar van de legislatuur nog wil voeren. Bij het begin van de zitting vroeg Kamervoorzitster Eliane Tillieux een minuut stilte voor de slachtoffers van het geweld.

Ook de premier betuigde zijn medeleven. “De gruwel en de onmenselijke taferelen die we de afgelopen dagen hebben gezien, de doodsangsten die mensen uitstaan, gijzelingen van jonge festivalgangers, tot zelfs het kidnappen van kinderen is van een onaanvaardbare barbarij”, vatte de eerste minister zijn discours aan.

In naam van de regering drukte de premier zijn steun uit voor de Israëlische bevolking. “Dit blind en laf geweld sluit brutaal de weg naar elk perspectief op vrede en veiligheid in de regio”, vreest hij. “Geweld zal nooit de oplossing zijn. Om duurzaam te zijn, moet een oplossing steeds politiek en diplomatiek zijn.”

De premier gaf nog aan dat ons land een partner wil zijn om tot vrede te komen. “Opnieuw zien we dat we dat we nooit in vrede kunnen leven als we geen wederzijds begrip ten opzichte van mekaar tonen”, besloot hij.

Diplomatieke oplossing

In een interview aan VRT na zijn beleidsverklaring herhaalde De Croo dat de agressie van Hamas tegenover de Israëlische bevolking “onaanvaardbaar is”. Dat Israël nu “het nodige” doet om zijn bevolking te bescherming, vindt de premier “de logica zelve”. De Croo roept tegelijk op om te streven voor een diplomatieke en geen gewelddadige oplossing. Opvallend is dat De Croo zijn steun uitsprak voor slachtoffers “in Israël” en in “het Midden-Oosten”, zonder daarbij specifiek Gaza te vernoemen.

Gevraagd naar zijn visie op het al dan niet intrekken van financiële steun voor Palestina – momenteel onderwerp van debat in de EU – antwoordde De Croo dat ons land “de situatie van zeer nabij opvolgt”. “Onze ontwikkelingshulp is er om een zeer arme bevolking te kunnen helpen, daarover moeten we waken. We moeten van zeer nabij analyseren dat die hulp bij de bevolking terechtkomt. Die analyse loopt nu, daar is de bevoegde minister (Caroline Gennez, red.) mee bezig. Dat is onze prioriteit. We gaan een arme bevolking niet in de steek laten als ze onschuldig is”, besloot De Croo.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen