Hoogbejaard koppel koopt voor 244.000 euro aan juwelen, maar die blijken nep: “Hij bouwde een vertrouwensband met haar op”

De vrouw zou voor 244.100 euro aan nepjuwelen hebben gekocht.© Shutterstock

Koksijde/Antwerpen -

Een bejaard koppel uit Koksijde, zij 81, hij liefst 99 jaar oud, schreef op anderhalf jaar tijd liefst 244.100 over op de rekening van Antwerpenaar R.S. (31). Die leverde in ruil daarvoor nepjuwelen, die volgens een schatting slechts 16.000 euro waard waren. De man riskeert twee jaar cel, twee Indische kompanen zes maanden.

Jelle Houwen

De bal ging aan het rollen door de kleindochter van het bejaarde echtpaar, die zelf in Brussel woont. Zij ging wekelijks langs in het vissershuisje van haar oma om boodschappen te doen. De jongedame rook onraad toen ze zag dat er regelmatig grote bedragen van haar rekening gingen.

“Ze wist dat haar oma gek was op juwelen en achterhaalde snel dat ze die kocht bij R.S.”, sprak advocaat Rik Ascrawat namens het koppel. “Die leverde als koerier van een internetbedrijf eenmaal een armband, zag dat de oma meer juwelen wou en kon haar overhalen die bij hem te kopen. Hij bouwde met haar een vertrouwensband op.”

Armband van 300 euro voor… 30.000 euro

Op 26 december 2021 greep de kleindochter in. Ze was die dag op bezoek, net op het moment dat R.S. een reeds betaalde armband van 30.000 euro zou leveren. Ze plaatste haar auto uit het zicht, en toen R.S. aanbelde met bij hem twee Indische mannen, belde ze de politie. De politie viel het huis binnen, en de kleindochter bleek gelijk te hebben.

“De geleverde armband was amper 300 euro waard, liefst honderd keer minder. En alle in beslag genomen juwelen, waarvoor de oma liefst 244.100 euro had betaald, bleken volgens een juwelier nep te zijn en amper 16.000 euro waard te zijn. Gelukkig rook hun kleindochter onraad en greep ze in, ondanks dat haar grootmoeder eerst kwaad was op haar. Anders kon dit nog erger geworden zijn.”

De drie mannen werden aangehouden, en na twee weken kwamen J.N. en H.N. vrij. Het gaat om een vader en zijn zoon uit India die de bewuste dag R.S. enkel vergezelden. Volgens het parket hielpen ze echter mee om een geloofwaardig verhaal op te hangen en daarom werd voor hen zes maanden cel gevraagd. Voor R.S. werd twee jaar gevraagd.

Echte juwelen

Zowel de advocaat van de twee Indiërs als die van R.S. vragen de vrijspraak. “Er is een probleem met deze zaak”, sprak meester Joris Van Maele. “Enerzijds werden de in beslag genomen juwelen door twee dorpsjuweliers geschat op 16.000 euro. Maar zij zijn niet erkend als deskundige. Wij stelden een eigen deskundige aan en die schatte de juwelen op 64.000 euro.”

“Maar, dat gaat enkel om de juwelen die toen in dat huis gevonden worden. Nergens is duidelijk of dat alle juwelen waren die de vrouw kocht in anderhalf jaar tijd. Ook die 244.100 euro staat dus niet vast. En anderzijds was R.S. er zelf altijd van overtuigd dat het echte juwelen waren. Hij verkocht ook alles met een contract. Waarom zou hij dat doen als het om oplichting zou gaan? Hij werkte toen trouwens zelf in de diamantensector.”

Vonnis op 14 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen