Direct naar artikelinhoud
NieuwsOorlog Israël-Hamas

Ongeziene gruwel in Israëlische kibboets Kfar Aza

Israëlische militairen halen de lichamen van burgers weg die werden vermoord in de kibboets Kfar Aza.Beeld Getty Images

In kleine dorpjes stoten Israëlische hulpverleners op het ene bloedbad na het andere. In de kibboets Kfar Aza zijn volgens een commandant van het leger ‘veertig baby’s vermoord’. De gruwelijke taferelen slaan de wereld met verstomming.

Lichamen van Israëlische inwoners liggen in de kibboets Kfar Aza tussen uitgebrande huizen, vernield meubilair en in brand gestoken auto’s, zo konden journalisten van Reuters zien. In Kfar Aza, waar zo’n 750 mensen leven, zijn hele gezinnen vermoord door Hamas.

“Dit is geen oorlogsgebied. De terroristen hebben baby’s, moeders en vaders in hun slaapkamers gedood”, zegt Itai Veruv, generaal-majoor van het Israëlische leger, aan het persagentschap. “Het is iets wat ik nog nooit in mijn leven gezien heb. Dit stelden we ons voor bij de verhalen van onze grootouders uit Europa en andere plaatsen. Dit kwam in de moderne geschiedenis niet meer voor.”

Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers er in Kfar Aza gevallen zijn. Het doorzoeken van alle woningen in het gebied is nog niet voltooid. Dat verloopt moeizaam, doordat in veel huizen boobytraps geplaatst zijn. Journalisten die aanwezig waren in Kfar Aza zeggen dat het dorp “naar de dood ruikt”. Volgens het Israëlische leger zijn er in het dorp zeker 40 vermoorde baby’s gevonden.

Verschillende media die ter plaatste waren in Kfar Aza maken eveneens melding van onthoofdingen van vrouwen en kinderen - die claims zijn gebaseerd op interviews met Israëlische soldaten ter plaatse, maar kunnen niet onafhankelijk geverifieerd worden. Er is eveneens sprake van tegenstrijdige informatie. Zo kan het Israëlische leger niet bevestigen dat “Hamas baby’s heeft onthoofd”, aldus een woordvoerder aan het Turkse persagentschap Anadolu.

De horror doet ondertussen denken aan andere plekken waar zulke moordpartijen zijn gebeurd zoals het Oekraïense Boetsja. Buiten een van de kleine huizen van de kibboets konden journalisten van Reuters het lichaam van een bewoner zien, bedekt met een paars laken, waar een blote voet uit stak. Een kussen en andere voorwerpen uit het huis lagen er verspreid rond.

Elders lagen de lichamen van de schutters met hun gezicht naar beneden op de grond. Een vernielde poort aan de rand van de kibboets liet zien waar de Hamas-leden waren binnengekomen. Huizen zijn tijdens de aanval bijna volledig verwoest. Terwijl soldaten de huizen doorzochten, weerklonken er salvo’s van machinegeweren in de verte. De militairen speurden elk verwoest gebouw af, waarna ze de lichamen in lijkzakken wegbrachten.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger is de dodentol van de Hamas-aanvallen opgelopen tot 900. De meeste slachtoffers waren burgers, die in hun huis, op straat, of tijdens het dancefestival in de buurt van de kibboets Re’im zijn neergeschoten. Daar alleen al vielen 260 doden. De aanslagen worden nu al vergeleken met andere bloedige gebeurtenissen zoals 9/11.