Lorin Parys wacht op een signaal uit de politiek.

Er ligt een half miljard (!) euro klaar om te investeren in de Belgische stadions, maar waarom wordt er gewacht? “Dit kan een gigantische win-win zijn”

Meer dan een half miljard euro. Dat is het bedrag dat het Belgisch profvoetbal heeft klaarliggen om haar infrastructuur aan te passen aan de noden van de 21ste eeuw. “Onze profclubs willen een kwantumsprong maken”, zegt Pro League-CEO Lorin Parys. “Ik hoop dat alle betrokken partijen inzien dat hier een gigantische win-winsituatie in zit.”

Yanko Beeckman

De Belgische profclubs beseffen meer dan ooit dat er werk aan de winkel is als ze ook op het vlak van infrastructuur willen kunnen wedijveren met andere Europese subtopcompetities. Aan plannen en ambitie nochtans geen gebrek. Uit een rondvraag van de Pro League blijkt dat de clubs uit de Jupiler Pro League en de Challenger Pro League in totaal meer dan 500 miljoen euro hebben gebudgetteerd voor de (ver)bouw van (nieuwe) oefencomplexen en stadions. “Een impressionant bedrag”, vindt Lorin Parys, de CEO van de Pro League. “En dan zijn sommige conceptuele projecten, die nog ergens in de pijplijn zitten, nog niet eens meegerekend.”

Amper één stadion op twintig jaar

Concreet willen onder meer Union, Charleroi en Cercle Brugge een nieuw stadion bouwen. Andere ploegen als Antwerp, Westerlo en KRC Genk willen hun huidige thuishaven dan weer grondig vernieuwen. Ondanks al die ambitieuze plannen werd er de voorbije twintig jaar met de KAA Gent Arena amper één nieuw stadion gebouwd in ons land. “De procedures blijven een groot probleem”, zegt Parys, die daarover de voorbije maanden veelvuldig gesprekken voerde met clubleiders.

Lorin Parys.© BELGA

“We willen het voor alle duidelijkheid niet onmogelijk maken om een klacht in te dienen tegen een bouwvergunning. Wel zou het veel makkelijker moeten zijn om iets aan te passen aan jouw plannen. Nu komen we vaak in situaties terecht waarin clubs tot jaren op een antwoord moeten wachten en vervolgens opnieuw vanaf nul moeten beginnen. Daar zou men beter over moeten nadenken.”

“0 euro subsidies”

Parys benadrukt dat de bouw van nieuwe stadions voor veel partijen een goeie zaak zou zijn. “Wij willen vooruit met het Belgisch voetbal en dat betekent dus ook dat we onze fan nog beter moeten verzorgen. Daarvoor ligt meer dan een half miljard euro klaar. Een half miljard euro dat zou worden geïnvesteerd in de Belgische economie. Dit zou een verhaal met heel veel winnaars kunnen worden: het Belgisch voetbal en zijn fans, onze economie, maar ook onze lokale gemeenschappen. Want wij bouwen al lang geen stadions meer die om de twee weken gebruikt worden bij een wedstrijd. Veel moderne stadions doen dienst als lokale sportinfrastructuur, als kantoorruimte voor bedrijven of zelfs als een plek om begrafenisplechtigheden te organiseren. En dat vind ik het mooie aan dit verhaal: onze clubs vragen 0 euro subsidies om al die projecten te kunnen realiseren. De enige vraag die wij aan alle betrokken partijen, de vele overheden in ons land, stellen is: zou het mogelijk zijn om dat hele proces vlotter te laten verlopen? Dat is een heel simpele vraag waarover wij graag het debat starten. Hopelijk komt er dan ook snel een oplossing uit de bus.”

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL