Antwerpse schepen Caluwaerts stapt uit Open VLD

Erica Caluwaerts.© Joris Herregods

In Antwerpen stapt schepen Erica Caluwaerts, bevoegd voor onder meer Economie en Openbaar Domein, uit haar partij Open VLD. Dat heeft het lokale partijbestuur dinsdagavond bekendgemaakt.

blg

Open VLD vraagt Caluwaerts om dan ook ontslag te nemen als schepen, maar het is niet duidelijk of ze dat ook effectief van plan is.

Het bestuur van Open VLD Stad Antwerpen had dinsdagavond verzamelen geblazen om zich onder meer te buigen over de kandidaturen voor het lijsttrekkerschap bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2024. Caluwaerts was een van die kandidaten. ‘Voorafgaand aan deze bestuursvergadering kondigde Erica Caluwaerts aan geen kandidaat-lijsttrekker meer te zijn en uit de partij te stappen’, stelt afdelingsvoorzitter Fons Borginon echter.

De Antwerpse afdeling van de liberalen zegt verder ‘akte te nemen’ van de beslissing van Caluwaerts, ‘en vraagt haar unaniem de eer aan zichzelf te houden en ontslag te nemen uit alle functies waarin zij de partij vertegenwoordigt’. Dat zou dus betekenen dat Caluwaerts haar mandaat als schepen teruggeeft aan de partij.

Caluwaerts is nog maar sinds begin 2022 schepen, als opvolger van partijgenoot Claude Marinower. Die geplande wissel gebeurde na heel wat heisa binnen de partij en het stadsbestuur. De afspraak was immers dat Open VLD nog een extra schepenzitje zou krijgen tijdens het tweede deel van de legislatuur. De partij wilde daarvoor Willem-Frederik Schiltz voordragen, maar zijn naam stond niet op de vooraf opgestelde voordrachtsakte. Vooruit, dat een schepen minder zou tellen, greep die kans aan om vast te houden aan de bestaande verhoudingen binnen het schepencollege.

Dat Caluwaerts plooide voor die druk, onder meer omdat N-VA en Vooruit de liberalen eigenlijk niet nodig hadden voor een meerderheid in de gemeenteraad, leidde destijds al tot een aanvaring met een deel van het lokale partijbestuur. Toenmalig covoorzitter Bavo De Mol had het over een ‘vertrouwensbreuk’, maar stapte uiteindelijk zelf op, en de leden van de Antwerpse afdeling keurden het akkoord dat Caluwaerts sloot goed.

Volgens Gazet Van Antwerpen en Het Nieuwsblad lag Caluwaerts onlangs opnieuw intern onder vuur, na het ontslag van verschillende kabinetsmedewerkers. Of dat een rol heeft gespeeld in haar beslissing, is niet bekend. Caluwaerts zelf was dinsdagavond niet meteen bereikbaar voor commentaar.