Mottig maar bestrijdbaar: met deze tips verjaag je meelmotten uit je voorraadkast

Een kleine mot uit je voorraadkast zien vliegen of gaatjes gespot in je voedselverpakkingen? Dan zit je wellicht met Indische meelmotten. Ze zijn verlekkerd op droge voeding en nestelen zich daarom graag in je keuken- of voorraadkast. Verre van appetijtelijk natuurlijk, je bent ze dan ook liever kwijt dan rijk. Met deze tips van wetenschapsjournalist Koen Wauters raak je verlost van deze irritante beestjes. 

Het consumententeam van Radio2 gaat op zoek naar een antwoord op al je vragen. Heb je een verhaal of vraag, laat het ons weten op consumenten@radio2.be.

Indische meelmotten zijn afkomstig uit Aziëmaar leven al decennia in ons land. "Het zijn kleine, bruine nachtvlinders van 1 tot 2 cm groot", vertelt Koen Wauters, wetenschapsjournalist bij VRT. Ze nestelen zich in je droge voeding en leggen daar ook eitjes in. De rupsen die uitkomen, eten alles wat in de voorraad zit: bloem, koekjes, havermout, ..."

Hoe herken je meelmotten? "Als je ze niet letterlijk uit je keukenkast ziet vliegen, let dan op kleine gaatjes in verpakkingen of zelfs sporen van larven. Bloem en meel die zijn aangetast, krijgen een bruine kleur en een onaangename geur door het web en de uitwerpselen van de larven."

Gelukkig zijn er verschillende manieren om ze te bestrijden. Wauters zet alle tips op een rijtje.

1. Gooi alle voedingsmiddelen weg

Je gooit ook best geopende verpakkingen weg waarvan je niet meteen sporen van besmetting spot. De kans is te groot dat er zich ook al beestjes in genesteld hebben.

2. Feromoonvallen sporen de mot op

Je kan online of in de winkel ook feromoonvallen kopen om voedselmotten te bestrijden. Al is dat volgens Wauters niet de beste oplossing. "Feromonen zijn simpel gezegd, sekshormonen die vrouwtjesmotten gebruiken om de mannetjes te lokken. Met feromonen en een lijmval kan je de mannelijke motten vangen."

En dat volstaat niet om ze te bestrijden. "Zolang er één mannetje overblijft om de vrouwtjes te bevruchten, stopt het uiteraard niet. Feromonen zijn wel een goede manier om te zien of de andere bestrijdingsmiddelen werken. Want zolang je mannetjes vangt, zijn ze uiteraard nog niet allemaal weg."

Als het op die manier echt niet lukt om de mot uit te roeien, kan je eventueel een insecticide gebruiken. Maar zie dat als een allerlaatste redmiddel, want voeding en vergif is geen goede combinatie.

3. Geef je kasten een grondige poetsbeurt

Stofzuig alle spleetjes, kieren en kleine gaatjes in de kast. Dat zijn de plekken waar meelmotten eitjes leggen. Gooi je stofzuigerzak daarna meteen weg. Poets daarna je kasten grondig met azijn. 

4. Gebruik afsluitbare bewaardozen

De motten kunnen door dunne verpakkingen bijten, maar niet door harde materialen zoals plastic, blik of glas. Bewaar je nieuwe voorraad daarom in goed afsluitbare bewaardozen. 

Meest gelezen