BELGA

Premier De Croo aan Oekraïense president Zelenski: "Ons land kan vanaf 2025 F-16's leveren, maar volgende regering beslist definitief"

Vanaf 2025 kan ons land F-16-gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) bevestigd op een persconferentie die hij samen met de Oekraïense president Zelenski gaf. Het zal wel de volgende regering zijn die daarover definitief beslist. Ons land blijft de Oekraïners ook financieel steunen, volgend jaar voor 1,7 miljard euro.

De Oekraïense president landde gisterenavond in ons land. Dat bleef een goed bewaard geheim tot vanochtend. In de voormiddag bezocht hij het NAVO-hoofdkwartier in Evere om de militaire steun aan zijn land te bespreken.

BEKIJK - Zelenski komt aan bij De Croo:

Videospeler inladen...

Zelenski dringt al langer aan op meer westerse steun, onder meer op de levering van gevechtsvliegtuigen. Op dat vlak krijgt hij alvast goed nieuws want ons land wil aan die vraag tegemoet komen. 

De F-16's kunnen er wel pas komen vanaf 2025, zodra de eerste nieuwe F-35-vliegtuigen operationeel zijn. Dat zei minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) vanochtend op de Franstalige radiozender "Bel RTL".

Premier Alexander De Croo (Open VLD) bevestigde het nieuws op een persconferentie samen met president Zelenski. Hij houdt wel nog een kleine slag om de arm: het zal de volgende regering zijn die in 2025 definitief beslist of het op dat moment mogelijk is. Ons land zal op korte termijn helpen met de opleiding van piloten, het onderhoud van de vliegtuigen in ons land en zelfs de opleiding van 50 Oekraïense technici die de vliegtuigen vervolgens in eigen land kunnen onderhouden.

“Ik ben België heel dankbaar dat ze vandaag de beslissing neemt om Oekraïne te helpen met F-16’s vanaf 2025. Dat zorgt mee voor een langdurige beschikbaarheid van gevechtsvliegtuigen naast inspanningen van Nederland, Denemarken en Noorwegen”, zei Zelenski.   

Extra geld en einde maken aan Russische diamanten

"Wij zullen jullie steunen zolang het nodig is", verzekerde De Croo aan de Oekraïense president. Hij garandeerde dat België dat ook op andere manieren zal blijven doen. Ons land stelt volgend jaar 1,7 miljard euro ter beschikking van Oekraïne. België geeft die steun met de belastingen die het int op het geld van Russische oligarchen en bedrijven dat bevroren is bij het Belgische Euroclear. Ook de inkomsten van dit jaar - 625 miljoen euro - gaan rechtstreeks naar Oekraïne. 

Een systeem om Russische diamanten uit de markt te bannen is ook bijna klaar volgens De Croo. Ons land probeert al lang om daarover internationaal een akkoord te sluiten. "De Russische bloeddiamanten zullen de oorlog binnenkort niet meer kunnen financieren. We staan heel dicht bij een akkoord", aldus De Croo.

Onverwachte beslissing over F-16's

Het verrassingsbezoek van Zelenski dwong de regering om sneller dan verwacht met nieuws te komen over de F-16's. Binnen de Vivaldi-coalitie is er al een tijd debat over de vraag of België wel degelijk gevechtsvliegtuigen kan leveren. Vorige maand zeiden minister Dedonder en de topman van Defensie Michel Hofman resoluut dat F16's leveren nu niet aan de orde is. De nog resterende gevechtsvliegtuigen naderen het einde van hun levensduur en België heeft ze nodig om zijn eigen opdrachten uit te voeren, legde Hofman uit. 

Onder druk van coalitiepartner MR - volgens berekeningen van de partij kunnen we gevechtsvliegtuigen leveren vanaf volgend jaar - bestelde Dedonder midden september een analyse bij Defensie om de mogelijkheden opnieuw te onderzoeken. Dat ze vanochtend de levering van F-16's vanaf 2025 aankondigde op de radio, verraste sommige coalitiepartners. 

Bij de groenen en CD&V is te horen dat de kwestie niet besproken is op de kern, de vergadering van de topministers waar ze belangrijke knopen doorhakken. De woordvoerder van Dedonder bevestigt dat: "Het is een voorstel van de minister die op basis van de studie aan de regering zal worden voorgelegd." De kans lijkt onbestaande dat een regeringspartij zich nog zal verzetten tegen mogelijke levering vanaf 2025.

Over de details en de snelle communicatie van Dedonder kan mogelijk wel nog discussie ontstaan. MR-defensiespecialist Denis Ducarme is niet tevreden dat 2025 pas als richtdatum naar voren wordt geschoven. "Wij bij MR benadrukken dat Oekraïne nú hulp nodig heeft. Wachten tot 2025 is zoals een brandweerman die een dringende oproep krijgt voor een woningbrand, maar zegt dat hij pas binnen enkele dagen zal komen." Hoe dan ook zal het de volgende regering zijn die definitief beslist over de levering.

BEKIJK - emotionele Zelenski spreekt ook over Israël: "Steun de gewone mensen, mensen die nu sterven" :

Videospeler inladen...

Meest gelezen