© EPA-EFE

Bevlogen speech van Biden over “daad van puur kwaad in Israël”, president vraagt Netanyahu geen Palestijnse burgers te doden

De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdag een bevlogen toespraak gegeven over de oorlog in Israël. Hij schuwde de grote woorden niet en had het over “puur kwaad”, “brutaliteit” en “schendingen tegen elke code van menselijke moraliteit”. Eerder op de dag had hij telefonisch contact met premier Benjamin Netanyahu.

gjs

Biden begon zijn speech door de aanvallen van Hamas op Israël “een daad van puur kwaad” te noemen. Hij omschreef Hamas als bloeddorstig en zei dat de recente gebeurtenissen in Israël doen denken aan de ergste wreedheden begaan door IS. Hij veroordeelde Hamas voor het doden van ruim duizend burgers, onder wie minstens veertien Amerikanen. “Hamas staat niet voor het Palestijnse volk”, sprak Biden, “ze gebruiken Palestijnen als menselijk schild.”

“Helaas voor het Joodse volk is dit niet nieuw”, vervolgde Biden. “Het brengt pijnlijke herinneringen aan het antisemitisme van de afgelopen eeuw naar boven. Ouders die worden afgeslacht met hun kinderen in hun armen... Er zijn verslagen van baby’s die worden gedood... Vrouwen worden verkracht en als trofeeën tentoongesteld. We staan achter Israël, we staan achter Israël”, aldus Biden, die verzekerde dat de VS Israël zal voorzien van wat het nodig heeft om op de aanval te reageren.

Hamas afschrikken

De Amerikaanse president zei dat de VS hun militaire aanwezigheid in de regio hebben versterkt om Hamas af te schrikken. Hij voegde eraan toe dat zijn team zou helpen om de Israëlische gijzelaars terug thuis te krijgen, door “inlichtingen te delen” en “extra experts in te zetten om te overleggen en te adviseren.”

Biden waarschuwde ook: “Elk land of elke organisatie die misbruik wil maken van deze situatie - doe het niet. Dit gaat ook om de veiligheid van onze wereld en van de VS.”

Netanyahu

Voor hij zijn toespraak gaf, had Biden telefonisch contact met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Volgens twee leden van zijn regering, die dat vertelden aan NBC News, heeft Biden erop aangedrongen het aantal burgerslachtoffers in de Gazastrook tot een minimum te beperken, nu Israël erop uit is Hamas te vernietigen als vergelding voor de aanvallen die zaterdag begonnen.

In zijn gesprekken met Netanyahu maakte Biden duidelijker dan in eerdere gesprekken dat het Israëlische leger zich moet inspannen om burgerslachtoffers te voorkomen, aldus de Amerikaanse functionarissen. Als blijkt dat Israël buitensporig geweld gebruikt, resulterend in de dood van vrouwen, kinderen en niet-strijders, dan zou dat gevolgen kunnen hebben voor de Amerikaanse steun. De twee leiders spreken elkaar de komende dagen opnieuw, aldus het Witte Huis.

Israël bereidt zich voor op een mogelijke grondaanval in Gaza, waardoor ook burgers die geen banden hebben met Hamas het gevaar lopen dakloos te worden of te worden gedood door de beschietingen. De Verenigde Staten willen volgens NBC News voor die Palestijnen, en voor Amerikanen die in Gaza wonen, een humanitaire corridor creëren. Zij kunnen dan via Egypte het oorlogsgebied ontvluchten. Eerder dinsdag riepen de Wereldgezondheidsorganisatie en het Rode Kruis al op tot het vormen van een corridor.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer