Premier De Croo luncht onverwachts met president Zelensky over extra steun

Tijdens een lunch met de Oekraïense president Zelensky vandaag in Brussel zou premier Alexander De Croo uitpakken met extra militaire en humanitaire steun voor Kyiv.

Simon Andries en Jan-Frederik Abbeloos

Het ging met nogal wat geheimhouding gepaard, maar de ­Oekraïense president Volodymyr Zelensky zou vandaag onverwachts een lunch hebben in Brussel met premier Alexander De Croo. Die kan daarbij uitpakken met een stevig ‘Oekraïnefonds’ voor militaire en humanitaire steun, waar de regering voorlopig nog niet breed over communiceerde.

Nogal last minute kreeg het parlement en de federale regering dinsdagmiddag te horen dat het debat over de begroting pas woensdagnamiddag in plaats van woensdagochtend van start kon gaan. Over de exacte reden van het oponthoud werd overal wat discreet gedaan, maar het gaat om een onverwacht en onaangekondigd bezoek van de Oekraïense president Zelensky. Dat zou, om evidente veiligheidsredenen, de geheimhouding verklaren.

Zelensky zou eerst de Navo-top bijwonen in Brussel, waar normaal gezien alleen de ministers van Defensie verwacht werden. Daarna zou hij lunchen met premier De Croo, minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

De Croo leek er dinsdag in zijn beleidsverklaring zelf op te hinten dat ze Zelensky met enkele budgetten kunnen ontvangen. “Wat we ­gedaan hebben voor Oekraïne, is het goede voorbeeld”, zei De Croo. “Onze steun is tastbaar, zowel humanitair als militair. Met de opvang van meer dan 70.000 Oekraïense vluchtelingen en met een fonds dat bedoeld is voor Oekraïne en gefinancierd wordt door taksen die we heffen op de bevroren tegoeden in ons land. Oekraïne zal bevrijd worden.”

Belgische schuldenput

Daarbij speelde de premier in zijn persconferentie over de begroting en voor het federaal parlement duidelijk nog geen open kaart over de miljoenen die de regering uittrekt voor Oekraïne. Het gaat meer bepaald over de bevroren Russische tegoeden waar De Croo in zijn beleidsverklaring naar verwees.

Er staan nog enorme bedragen geblokkeerd bij Euroclear, een internationale bank met vestiging in het Brusselse Sint-Joost-ten-Node. Als internationale effectenbeheerder belegt Euroclear die bevroren Russische tegoeden en maakt ze daar stevige winst mee. Daarop moeten ze dan Belgische vennootschapsbelasting betalen die naar de staatskas stroomt.

Het zou al gaan over meer dan 600 miljoen euro. Het ligt internationaal gevoelig dat België dat bedrag zou gebruiken om de eigen schuldenput te dempen. Ons land kan dat geld wel gemakkelijker inzetten voor militaire en humanitaire steun aan Oekraïne. Daar zal De Croo mogelijk mee uitpakken tijdens de lunch met Zelensky.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER