Roma-gemeenschap uit Sint-Niklaas heeft "nuchter en interessant" gesprek met Conner Rousseau, andere vzw dient wel een klacht in tegen Vooruit-voorzitter

De Roma-gemeenschap uit Sint-Niklaas heeft een "productief gesprek" gehad met Vooruit-voorzitter Conner Rousseau. "Zijn excuses waren oprecht en overtuigend", klinkt het. Een andere Roma-organisatie uit Brussel heeft intussen wel beslist om een klacht in te dienen tegen Rousseau. Dat meldt Het Laatste Nieuws. 

Uitgerekend vandaag heeft Rousseau een gesprek gehad met de Roma-gemeenschap uit Sint-Niklaas. "Het was een nuchter gesprek, geen zattemanspraat", klonk het achteraf bij Imer Kajtazi. "Het was zeer interessant, zijn excuses waren oprecht en overtuigend. We hebben de excuses aanvaard. We geloven in de kracht van dialoog en samenwerking." Er is volgens Kajtazi ook gesproken over de oprichting van een nieuw cultureel centrum voor Roma in Sint-Niklaas. 

Hij laat ook weten dat zij geen klacht zullen indienen na het "productieve gesprek". Een andere Roma-organisatie - vzw Kham - heeft wél een klacht ingediend bij het parket van Oost-Vlaanderen, wegens racisme met het oog op aanzetten tot discriminatie, haat en geweld. Want dat is volgens de organisatie wat Rousseau deed toen hij begin vorige maand de Roma beledigde tijdens een dronken nacht in Sint-Niklaas.

Ik heb nooit een dergelijke mogelijke flagrante schending van de antiracismewetgeving gehoord

Abderrahim Lahlali, advocaat van vzw Kham

Rousseau excuseerde zich al op een persconferentie, maar dat volstaat niet voor de Brusselse vzw. “Excuses zijn één element”, zegt advocaat Abderrahim Lahlali, die de vzw bijstaat. “Het gaat erom dat deze uitspraken zouden kunnen aanzetten tot haat. Ik heb zelf 20 jaar ervaring als advocaat in heel veel racismedossiers, maar heb nooit een dergelijke mogelijke flagrante schending van de antiracismewetgeving gehoord. Het gaat hier om de leider van een regeringspartij. De impact van die uitspraken zijn enorm.”

Eerder opende Gelijkekanseninstituut Unia al een dossier om te onderzoeken wat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau exact gezegd heeft tijdens de bewuste nacht in Sint-Niklaas begin september. Ook volgens directeur Els Keytsman gaan de uitspraken mogelijk over racisme en aanzetten tot geweld.

Uitnodiging voor bezoek aan Auschwitz

Dat Rousseau de Roma-gemeenschap beledigde na afloop van de Vredesfeesten in Sint-Niklaas, die de bevrijding van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken, maakt het volgens Lahlali extra pijnlijk. Hij wijst erop dat de Roma een van de grootste slachtoffers waren van het naziregime.

De Brusselse Roma willen Rousseau daarom ook uitnodigen om mee te gaan naar het concentratiekamp van Auschwitz, waar minstens 20.000 Roma vermoord werden. “Naast woorden willen we ook daden zien”, zegt Lahlali. “De vzw gaat jaarlijks met Brusselse jongeren op uitstap naar Auschwitz. Als meneer Rousseau oprecht zijn excuses wil aanbieden, wordt hij uitgenodigd om mee te gaan, om zich te kunnen inbeelden welke impact zijn woorden hebben op de Roma-gemeenschap die al eeuwenlang wordt vervolgd in Europa.”

Meest gelezen