Direct naar artikelinhoud
NieuwsRacismerel

‘Zullen wij dan nooit worden beschouwd als volwaardige burgers?’ Roma-vzw dient klacht in tegen Conner Rousseau

Conner Rousseau tijdens de persconferentie in café ’t Hemelrijk, de plek waar de Vooruit-voorzitter de stigmatiserende uitspraken begin september deed.Beeld Thomas Nolf

Een vereniging van Brusselse Roma dient een strafklacht in tegen Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, die toegaf dat hij tijdens een dronken nacht stigmatiserende uitspraken heeft gedaan. Dat brengt Het Laatste Nieuws vandaag uit.

“Er móét een krachtig signaal komen tegen zijn mogelijks racistische haatspeech”, zegt Dejan Stankovic van de Brusselse vzw Kham - een vereniging die zich bekommert om de integratie van Roma - aan Het Laatste Nieuws. “Zullen wij - Roma - dan nooit worden beschouwd als volwaardige burgers?” Excuses zijn voor de vereniging niet voldoende. Daarom heeft ze een strafklacht ingediend tegen de Vooruit-politicus.

Alles draait om de uitspraken die Rousseau op 1 september deed tijdens de Vredesfeesten in Sint-Niklaas. Rousseau ging toen in een dronken bui om zes uur ’s ochtends een gesprek aan met politieagenten. Eerst hield hij vol dat de toon van die conversatie eerder grappend was, maar vorige week donderdag gaf hij tijdens een persconferentie in café ’t Hemelrijk toe dat hij een fout had begaan. Om over het incident te praten, zit Rousseau vandaag samen met de Romagemeenschap van Sint-Niklaas.

Stankovic benadrukt dat hij alle begrip heeft voor die ontmoeting. “Maar zelf zitten we eigenlijk niet te wachten op excuses”, zegt hij. “Wat zijn die waard? En wat daarna? Handen schudden en zand over alles? Wij hebben het gevoel dat Conner Rousseau ons niet beschouwt als volwaardige mensen. Met zijn lelijke woorden heeft Conner Rousseau een dolk in ons hart geplant.”

Lees ook:

Roma-gemeenschap in Sint-Niklaas na uitspraken van Conner Rousseau: ‘Het leek dat excuses tegen zijn zin waren’

Valt ‘zattemansklap’ van Conner Rousseau wel te minimaliseren?

“Rousseau gaf tijdens de persconferentie toe - zonder letterlijk te citeren - dat hij de politie aanspoorde om hun wapenstok te gebruiken tegen mensen uit de Roma-gemeenschap, om op die manier respect af te dwingen bij hen”, zegt Abderrahim Lahlali, de advocaat van de vzw. “In mijn twintigjarige carrière als advocaat heb ik al heel veel racismezaken zien passeren. Nog nooit maakte ik zo’n denkbare flagrante schending van de antiracismewet mee, indien de uitspraken bewezen worden.”

Auschwitz

Voor het aanzetten tot haat en racisme riskeert Conner Rousseau in principe maximaal één jaar cel. De strafklacht die vandaag wordt ingediend, is geen klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter. Dat kan niet omdat Conner Rousseau parlementair onschendbaar is, verduidelijkt Lahlali. Daarom heeft de vzw een rechtstreekse klacht ingediend bij het parket van Oost-Vlaanderen.

“Dat heeft genoeg bevoegdheden om een grondig onderzoek te voeren", zegt de advocaat. “We doen ook een oproep aan meneer Rousseau om zijn volledige medewerking te verlenen. Want zonder een onderzoeksrechter moet hij bijvoorbeeld zijn toestemming geven om zijn gsm te laten onderzoeken. Tenzij de procureur-generaal aan het parlement de opheffing van zijn onschendbaarheid vraagt.”

Naast de strafklacht zal de vzw Kham ook een melding overmaken aan het Vlaams Mensenrechteninstituut. De vzw wil hem tenslotte ook uitnodigen om samen een bezoek te brengen aan Auschwitz. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er Roma door de nazi’s in dat kamp de dood ingestuurd. “Aan de hand van zijn bereidwilligheid zullen we zien of hij oprecht spijt heeft”, besluit Stankovic.