© REUTERS

Australian Open brengt heuglijk nieuws over comeback van Rafael Nadal (die ondertussen Novak Djokovic op de kast jaagt)

Rafael Nadal zal begin 2024 na een jaar blessureleed zijn comeback maken op de Australian Open. Dat onthulde toernooidirecteur Craig Tiley tijdens een show op de Australische televisie. Ondertussen gaan enkele uitspraken van Nadal viraal, tot ongenoegen van Novak Djokovic. De Serviër hoedt zich echter voor een echte polemiek.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA, De Telegraaf

“We kunnen exclusief onthullen dat Rafa zal terugkeren”, liet Tiley optekenen tijdens “The Today Show” op de Australische tv-zender Nine. “Hij is al bijna het hele jaar buiten strijd en in gesprekken met hem de voorbije dagen, heeft hij bevestigd dat hij zal terugkeren. Daar kijken we heel erg naar uit. Het is geweldig nieuws.”

De 37-jarige Nadal speelde geen wedstrijd meer sinds zijn nederlaag in januari in de tweede ronde van de Australian Open tegen de Amerikaan Mackenzie McDonald. Sindsdien sukkelt hij met de heup. Begin mei kondigde de 22-voudige grandslamkampioen aan dat 2024 waarschijnlijk zijn afscheidsjaar wordt. “Hij komt niet alleen om te spelen, hij komt om te winnen”, onderstreepte Tiley nog. 

Nadal, die door het vele blessureleed op de ranking is weggezakt naar plaats 240, schreef de “Happy Slam” twee keer op zijn naam: in 2009 en 2022. Vier keer was hij verliezend finalist in Melbourne Park. De Australian Open 2024 vindt plaats van 14 tot 28 januari.

© Getty Images

Djokovic is het oneens (maar houdt zich in)

In afwachting van de comeback is Novak Djokovic het niet eens met enkele uitspraken van Rafael Nadal. De Spanjaard liet ondanks bij tv-station Movistar+ optekenen dat Djokovic “gefrustreerd“zou zijn als hij minder grandslam-titels zou winnen dan zijn rivalen.

“Ik ben niet gefrustreerd om een eenvoudige reden: ik heb er alles aan gedaan om zoveel titels te pakken. Ik denk dat Novak er wat dat betreft intenser instaat”, vertelde Nadal. “Als het hem niet was gelukt, zou het waarschijnlijk een grotere frustratie zijn voor hem. Misschien deed hij het daarom. Ik denk dat hij het vermogen heeft gehad om het maximale uit zijn ambities te halen. Ik denk dat ik ook ambitieus ben geweest, maar iets gezonder. Waardoor ik de dingen op een andere manier kon benaderen.”

De 36-jarige Djokovic veroverde dit jaar grandslamtitels en heeft er nu 24, twee meer dan Nadal en vier meer dan Roger Federer, die een jaar geleden is gestopt. “Ik heb de uitspraken gelezen, ze gingen viral”, zegt de nummer één van de wereld tegen Sportal. “Iedereen heeft zijn eigen mening en de manier om zaken te interpreteren. Dat is alles wat ik erop te zeggen heb. Rafa is een groot kampioen en ik waardeer hem zeer. Hij is mijn grootste rivaal en heeft ervoor gezorgd dat ik beter ben geworden en heb kunnen bereiken wat ik heb bereikt. Ik heb geen zin om negatief over hem - of Roger Federer - te spreken. Mijn respect voor hen overstijgt een aantal negatieve meningen die ik wellicht heb. Nogmaals, dat is de mening van Rafa en daar ben ik het, uiteraard, niet mee eens. Ik heb er mijn mening over, maar die deel ik niet. Want die gaat een stuk dieper. Dat is nergens voor nodig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer