Frans echtpaar klaagt antiekhandelaar aan: masker dat zij voor 150 euro verkochten, nu geveild voor 5,25 miljoen euro

Een ouder Frans koppel daagt een antiekhandelaar voor de rechter. Het Afrikaanse masker dat ze voor 150 euro aan hem verkochten, werd op een veiling voor liefst 5,25 miljoen euro verkocht. Ze voelen zich bedrogen.

gjs

Het echtpaar uit het Franse Nimes, 81 en 88 jaar oud, was in 2021 bij het opruimen van hun huis naar de antiekhandelaar gestapt met wat voorwerpen. Een ervan was een Afrikaans masker, naar Frankrijk meegebracht door de grootvader van de echtgenoot, die als koloniaal gouverneur had gewerkt. De antiekhandelaar gaf de verkopers er 150 euro voor.

Groot was de verbazing - of zeg gerust verontwaardiging - van het echtpaar dan ook toen een van online zag hoe datzelfde masker tijdens een veiling voor uitzonderlijke voorwerpen verkocht was voor 5,25 miljoen euro. Zij hebben een klacht ingediend tegen de handelaar, omdat zij vinden dat hij hen bedrogen heeft en bewust niet verteld heeft hoe waardevol het masker is.

De advocaat van de twee zegt in Franse kranten te hopen dat de verkoop aan de antiekhandelaar ng geannuleerd kan worden. Hij haalt daarvoor een artikel uit het Franse wetboek aan, waarin vaag staat dat een verkoop nietig verklaard kan worden als de verkoper een “vergissing” begaan heeft. Op 28 juni is de zaak een eerste keer voorgekomen, en de rechtbank in Nimes heeft het bedrag in ieder geval al geblokkeerd.

Het masker in kwestie is een uit hout vervaardigd Fang-masker uit Gabon, dat gebruikt werd bij ceremoniën als huwelijken en begrafenissen. Ze worden gemaakt door de Fang-bevolking, die in gebieden in Kameroen, Gabon en Equatoriaal Guinea te vinden is. De maskers zijn erg zeldzaam en zijn wereldwijd amper in musea te vinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer