Verlaagd btw-tarief op sloop en heropbouw niet verlengd voor projectontwikkelaars: “Ook slechte zaak voor particulieren”, zegt bouwsector

Het verlaagde btw-tarief op sloop- en herbouwprojecten wordt niet verlengd voor professionelen. De confederatie Embuild reageert ontgoocheld en is er zeker van dat dit prijsstijgingen tot gevolg heeft. Dat zegt de CEO van Embuild, Niko Demeester.


Beluister hier het volledige gesprek met Niko Demeester:


Het probleem: De federale regering had, naar aanleiding van de coronacrisis, het btw-tarief op sloop- en heropbouwprojecten verlaagd van 21 naar 6 procent. Deze maatregel wordt in 2024 verlengd voor particulieren, maar niet voor projectontwikkelaars. Zij zullen de verhoogde kosten moeten doorrekenen aan hun klanten. Volgens Demeester zal dit tussen de 45.000 en 60.000 euro bedragen.

  • “De woningbouw redt het al moeilijk dit jaar. Veel bedrijven vallen terug en pipelines raken leeg, omdat wonen onbetaalbaar wordt voor de mensen. En dit zou het alleen maar erger maken. Het is heel slecht voor de business. Maar het is eigenlijk ook slecht voor de particulier en voor de hele maatschappij, want we moeten eigenlijk per jaar 30.000 bijkomende woningen maken, liefst in stedelijk gebied”, verduidelijkt Demeester.
  • “Het is goed als particulieren zelf een individueel huis gaan slopen en herbouwen, maar als je 30.000 woningen per jaar bij moet maken, dan moet je onder andere oude fabrieken converteren naar woonunits en kantoorgebouwen ombouwen naar wooneenheden. En dat doen particulieren gewoonweg niet. Daarom schieten de maatregelen tekort om ons woningpark uit te breiden aan een betaalbare prijs.”

Voorstel van de sector verworpen

  • “De sector had zelf voorgesteld om de btw te verhogen naar 12 procent, maar dan wel toe te staan dat die 12 procent zou gelden voor projectontwikkeling. We vinden het heel jammer dat de regering daar niet op is ingegaan. Want dat zou budgettair op hetzelfde neerkomen, maar veel beter zijn geweest voor de markt. We vragen dat dit in de toekomt nog eens herbekeken wordt.”
  • “Zowel voor de particulieren als voor de projectontwikkelaars zijn er heel veel sloop- en herbouwprojecten vergund in de loop van dit jaar. Maar die kunnen pas in de loop van 2024 beginnen, laat staan afgewerkt worden. We moeten ervoor zorgen dat die projecten halfweg niet verspringen van 6 naar 21 procent. We proberen nu aan schadebeperking te doen en hopen dat de 6 procent btw blijft gelden voor de lopende projecten”, besluit Demeester.

(evb)

Meer