© rr

GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Verhitte discussie over sportcampus Bree: “Grote zorgen over financiële haalbaarheid”

Bree
Meerderheid: onsBree (7), N-VA (7)Oppositie: Verjonging (8), Vernieuwing (1), BBB (1), onafh. (1)

Sportcomplex: De aanvraag tot omgevingsvergunning om een sportcomplex te bouwen bij de scholencampus langs de Rode Kruislaan leidde tot een verhitte discussie. “We zijn niet tegen een sportcampus op maat van Bree, maar we maken ons grote zorgen over de financiële haalbaarheid”, aldus Sietse Wils (Verjonging). “Het kostenplaatje is nu al bijna dubbel zo hoog als eerst voorzien. We zijn bang dat hierdoor andere belangrijke projecten voor de Breeënaars dreigen te sneuvelen.” Burgemeester Liesbeth Van der Auwera (onsBree): “Vanaf dag 1 waren jullie mee in het verhaal, maar een jaar voor de verkiezingen gooien jullie dit plan overboord. Zo ben je niet geloofwaardig.” Schepen van Financiën Michel Theunissen (onsBree): “We proberen de omringende gemeenten te overtuigen om mee in het verhaal van het zwembad te stappen en via de scholengemeenschap krijgen we subsidies voor de sporthal. We hebben alles goed becijferd: ook zonder deelname van andere gemeenten krijgen we dit project gefinancierd zonder de belastingen te verhogen.” Uiteindelijk stemden Verjonging (met uitzondering van raadslid Lien Ceyssens, dat zich onthield) en Rik Hertogs (BBB) tegen de sportcampus. Jos Drykoningen (Vernieuwing) en Marc Breemans (onafhankelijk) stemden voor, samen met de meerderheidspartijen.

Hof van de deken: Het lastenboek voor de vernieuwing van de Hof van de deken werd goedgekeurd. Schepen van Openbare Werken Rudi Cober (N-VA): “We voorzien nieuwe riolering, wandelpaden en wegenis. Ook de doorgang via de Grauwe Torenwal wordt aangepakt. De hoge hagen rond de oude dekenij verdwijnen zodat dit historisch gebouw binnenkort mooi staat te pronken in een pittoresk stadsparkje.”

Kerkhoven: “Regelmatig worden bloemen, kaarsen of grafversieringen gestolen op de kerkhoven van Bree en Tongerlo”, zegt Sietse Wils. “De herstelling of vervanging van de poorten daar lijkt ons dan ook aan de orde.” Schepen Cober: “In Tongerlo komt er een nieuwe poort die esthetisch aansluit op het monument dat daar gaat komen. In Bree zijn er diverse ingangen: daar bekijken we of er eventueel camera’s ingezet kunnen worden.” (pabr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer