Pz Trudo

Sint-Truiden ondertekent scholenprotocol met focus op online pesten: "Nieuw fenomeen waar aandacht voor moet zijn"

De stad Sint-Truiden heeft samen met de lokale politie, parket Limburg en de secundaire schoolbesturen een nieuw scholenprotocol ondertekend. Met dat protocol worden telkens voor een periode van 3 jaar afspraken gemaakt om de veiligheid op school te garanderen. Sint-Truiden wil deze keer extra nadruk leggen op online pesten.

Samen met de secundaire schoolbesturen, de lokale politie en parket Limburg heeft de stad Sint-Truiden een nieuw scholenprotocol ondertekend. Daarin worden telkens voor een periode van drie jaar afspraken gemaakt om de veiligheid op school te verbeteren.

Door het ondertekenen van het protocol gaan de scholen ermee akkoord om de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken op de hoogte te brengen als leerlingen strafbare feiten plegen en als de veiligheid van leerlingen of personeelsleden in het gedrang komt.

Sneller ingrijpen

"Hierdoor kan er vlugger ingegrepen worden om problematische situaties aan te pakken. De slachtoffers van strafbare feiten worden snel opgevangen en beschermd tegen eventuele represailles. Ook de daders krijgen de nodige begeleiding, enkel in laatste instantie zal het parket overgaan tot een strikte toepassing van de wet", aldus korpschef van de lokale politie Steve Provost.

De grootste focus van het scholenprotocol gaat deze keer naar online pesten. Na twee pestfilmpjes die dit jaar opdoken, wil de stad extra aandacht besteden aan het tegengaan van online pestgedrag. "Het is een nieuw fenomeen waar extra aandacht aan besteed moet worden", vertelt Ingrid Kempeneers (CD&V), burgemeester van Sint-Truiden. "Er wordt precies een sport van gemaakt om pestfilmpjes te maken en te verspreiden en dat willen we tegengaan. Door het scholenprotocol kunnen we snel de politie op de hoogte brengen zodat het snel opgevolgd wordt."

Verder komen in het scholenprotocol ook nog afspraken rond seksuele intimidatie, drugsbezit, geweld, diefstal, wapenbezit, spijbelen en afpersen aan bod. "Een school moet te allen tijde een veilige plek zijn voor leerlingen en leerkrachten. Het scholenprotocol streeft naar een integrale aanpak om een veilige school en schoolomgeving te creëren", besluit Kempeneers.

Meest gelezen